Тревогата – сред най-честите страдания на българина

11,4 на сто от хората у нас страдат от тревожни разстройства
Обновена: 9 окт 2016 20:16 | 9 окт 2016 20:15,
18
Тревогата – сред най-честите страдания на българина
bTV

Над 450 милиона души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11,4% от населението.

6,2% от българите имат разстройства на настроението или депресии и афективни състояния, а 3,3% от населението злоупотребяват с вещества. От 20 до 34 години е най-рисковата възраст за тежки депресии. Жените боледуват по-често от мъжете и също така по-често търсят професионална помощ, информира bTV.

Стряскащите данни оповестява Националният център по обществено здраве и анализи към МЗ, цитирайки Световната здравна организация. Те излизат в навечерието на Световния ден на психичното здраве, който ще отбележим за 24-та поредна година на 10 октомври.

Основни причини за психическите разстройства са стресът в ежедневието и особеностите в начина на живот. Влияние оказват и социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености.

Сред първите симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността.

В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при психиатър, психотерапевт, психолог. Стигмата към психиатричната помощ и психиатричните проблеми пречат психическите разстройства да бъдат навременно и адекватно лекувани още в техния ранен стадий.

През 2016 г. темата на Световния ден на психичното здраве, определена от СЗО, е свързана с оказването на психологическа първа помощ по време на кризи и нейната роля за опазване на достойнството на пострадалите хора.

От СЗО отчитат, че кризисни събития след травми, внезапни загуби, произшествия, грабежи, природни бедствия се случват във всички общности по света.

В момента брутални конфликти в много страни съсипват живота на повече от 100 милиона жени, мъже, момичета и момчета. Повече от 60 милиона души са разселени на различни места – най-големият брой хора от Втората световна война насам. Хората в кризисни ситуации са още по-уязвими по отношение на стреса, употребата на психоактивни вещества, социалните нужди, нарушенията в социалното функциониране.

Първоначалната психологическа помощ най-често оказват екипите на спешна помощ в случай на пътно-транспортни злополуки, полицейските служби при въоръжени грабежи, медицинският персонал в случай на физически травми, учителите, когато събитията са в училище, администрациите при хората, търсещи убежище и т.н., отчитат от СЗО.

Много от тях се отнасят с топлота и подкрепа към хората в стрес, току-що преживели кризисно събитие. Други обаче изпитват дискомфорт от емоционалния стрес на оцелелите и се вцепеняват. Понякога емоционалният стрес напълно се пренебрегва. Има и случаи, в които хората, бързайки да си свършат работата, без умисъл потъпкват човешкото достойнство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"преследващи единственно материалното си благополучие, надявайки се, че в него ще открием щастието, уви, дори и да слечелим милиони пак си оставаме сами, защото сме загубили най важното - споделеното щастие"Какви милиони сънуваш, бе човек. Хората масово се тревожат от: Като дойде сметката за тока, ами ако фирмата фалира и си загубя работата, сега как да спестим за новите ботуши на детето, ами ако се развали колата? Пък с милионите щастието много бързо става споделено.
11
1
 
10
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Живеем в панелки - клетки, отчуждени, затворени в себе си, преследващи единственно материалното си благополучие, надявайки се, че в него ще открием щастието, уви, дори и да слечелим милиони пак си оставаме сами, защото сме загубили най важното - споделеното щастие - и сме се превърнали в богати, успешни, но, самотни Егоисти!
10
2
 
6
 
! Отговори
Пари та пари..... преди 7 години
Не е толкова въпрос на пари! Не си мислете че парите ще ви решат всички проблеми. И богатите са в депресия, и те полудяват. Такива са времената в които живеем. Япония например е една от най развитите страни в света, хората са заможни, но в същото време са на едно от първите места по самоубийства! Аз познавах едно момче в бг. което беше милионер (наследи голям бизнес) ама беше в голяма депресия, почна да се друса с хероин и умря от свръх доза. Има много други подобни случаи.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В щатите почти всеки американец си има психоаналитик"В щатите почти всеки американец си няма здравна осигуровка, а ти знаеш ли колко струва тая глупост с психоаналитика? Почти всеки, ама по филмите.
8
0
 
3
 
! Отговори
луд преди 7 години
Имах панически атаки. 2 години. Посетих 2 психиатъра. Не можех да си изпълнявам задълженията(на работа). Набедиха ме за кръшкач. Като трябва да се скриеш, бягаш от офиса. Диана Инджова в центъа на Софив, или Диана Гинова в Манастирки ливади. Разбих си семейството.
7
1
 
0
 
! Отговори
f преди 7 години
За другия скайп ъкаунт на лежалият в затвора става въпрос.
6
3
 
7
 
! Отговори
f преди 7 години
Държавна Сигурност от над сто на брой айпита си чатят с излежалият си присъдата, изживявайки се като наемни убийци. Случаят е този, който е поет от военните.Да не ви изброявам с какво още се занимават. Нищо повече от мафия.
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При социализма, най-рядката лекарска специалност беше психиатъра. А сега е от най търсената. В щатите почти всеки американец си има психоаналитик. Да го успокоява, че му е намалял апетита:-)
4
7
 
31
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
резултата от 25 годишна американска демокрация ,тотален геноцид!
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми нормално,напрегнати са хората.Трябва да им измислят някакви антидепресанти ама не пристрастяващи или такива дето тушират всякакви емоции.Просто да са щастливи усмихнати,вечерно време хапват,къпят се и почват да правят деца.Утре първа писта цял ден тичат на работа хепи и с много енергия.Ако някой открие такова вещество и не го обявят за наркотик или отрова ще спечели много пари.А и народът ще живне.Като гледам какъв отчаян алкохолизъм практикува сега нищо хубаво не ми идва на ум.
2
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА С ТРЕВОГАТА ГО ТРЪБЯТ В ЦЯЛА ЕВРОПА ТОКУ ЩО ДАВАХА И ПО АВСТРИЙСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ НЯКАКВИ ПСИХИАТРИ,ЯВНО ХАПЧЕТАТА НЕ ВЪРВЯТ ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ И НИ ВМЕНЯВАТ ТРЕВОГА,НО ПЪК БАЛКАНЕЦА ИМА ЛЕК И ТО Е ДОМОШАРКА.
1
3
 
43
 
! Отговори
Павликени преди 7 години
Аз бях под стрес като вземах по 250 лева заплата след глобите, сега вземам по над 900 лева и съм спокоен, няма депресии, всичко ми е 6. Трябва си по-високи заплати като мен, тогава всички ще са доволни.