Сьомгата – манна небесна или пък порция токсини?

Диетолози се чудят и маят – да отричат ли популярната риба?
18 окт 2016 09:30,
18
Сьомгата – манна небесна или пък порция токсини?
Снимка: архив Reuters

През последните години сьомгата се наложи като диетична и вкусна риба. Само че както с всяко друго нещо мненията за ползите от розовата риба са в двата полюса - едни я отричат категорично, а други възхваляват ползите от нея.

Според френски журналисти точно сьомгата е най-токсичната храна на света. Това потвърди и диетологът проф. Донка Байкова пред БНТ.

По думите й, сьомгата е много полезна, белтъчна храна, богата на Омега 3 мастни киселини, но е и много мазна храна. 100 грама сьомга съдържа около 200 калории, която е с богато мастно и водно съдържание.

"Ако е диворастяща сьомга е с около 25% по-ниско калорична, с по-малко наситени животински мазнини, а по-богата на Омега 3, на минерали, витамини, изобщо с по-добра хранителна стойност. Но тя започва да изчезва от големите водоеми и сьомгата, която ние консумираме обикновено е от развъдници", посочи диетологът.

"Хайверът се пренася в един сладководен басейн, след 6 месеца я пренасят на брега на морските и океанските водоеми, за да я отглеждат по-нататък и я хранят докато стигне до определен размер. Тези риби са много екземпляри, които се отглеждат в малки площи и се хранят със различни смески", обясни професор Байкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Симеон преди 4 години
До АнонименСигурно македонска наденица "Леки" и салам "Народен" и пастет "Какъвто и да е" и т.н. Европа ни ги приготвя, че Европа да ни трови?
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В някои магазини в Европа има диворастяща сьомга..." И в България има, алоууу!!!! Тая Европа ви е изпила мозъците, ***! Европа, та Европа, ама точно тази любима Европа ви трови с храна....
15
3
 
3
 
! Отговори
Homer Simpson преди 7 години
даа..ми яжте кренвирши леки, че са полезни.
14
3
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Grozdeto e kiselo..Inform e manipulaciya,ne yajte syomga mnogo e losha,skumriyata e po dobra,a vkusa i e neveroyaten,no koi si pozvolyava syomga ot prostolyudieto?Dietolozite sa za stroeja,lujat mnogo horata kato Emilova
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости на една псевдо професорка, и така и не разбрах щом е токсична, какъв токсин се съдържа в нея, ама е много лесно да избълваш един куп глупости в национален ефир без капка факти, иначе на всеки е ясно че вкусовите качества на дивото и питомното са различни, но това не значи че е вредно и токсично. Иначе въпросната "професорка" е известна със своите екзотични и недоказани възгледи за храната, според нея баничката и бозата са най-вредните храни, нищо че поколения българи сме израснали
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз също отдавна не купувам сьомга от магазините, нито си поръчвам в ресторанта. Тази, която внасят в България е безумно вредна - отглеждат я в развъдници, угояват я за един месец с разни смески - по-зле от пилетата-бройлери. Не купувайте сьомга. В някои магазини в Европа продават диворастяща сьомга - тя наистина е хубава и полезна, но е и много по-скъпа от култивираната.
11
2
 
2
 
! Отговори
Да чете №10 преди 7 години
До До 9Гусине, смей си се, щом ти е смешно! Смехът е здраве. Само ми цитирай, къде съм написал, че е "токсично". Когато една риба е опаразитена, не бива да се яде без сериозна термична обработка! Толкоз! Японците са на 60 % опаразитени, заради яденето на суши със сурова риба. А за Япония - там има деликатес - рибата фугу.Ядеш и ако не е приготвена от майстор, умираш. Майсторът трябва да знае как да препарира месото, да не допусне ципи и вътрешности, защото са свръхтоксични - съдържат ТТХ.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Токсична е, щото цената й е 30 кинта!!
9
1
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 8 - прод преди 7 години
...е проточна, поне в повечето. Аз ям канадска пъстърва сивен от района на Трекляно, живяла само в проточна вода. Невероятна е! Яжте тихоокеански сьомгови риби - кета, горбуша и други. Русия изнася много от тях. Ако по различни причини не искате руска, намерете американска. Е, по-скъпи са, но натурални, диви!
8
7
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
А ти гусин "еексперт" знаеш ли каква е разликата в цената между дивите ягоди и култивираните, между дивечовото месо и месото от опитомени животни? Естествено че месото от диви животни ще е по-скъпо, но това незначи че другото е токсично, може да няма същите вкусови качества но да твърдиш че е токсично е меко казано смешно
7
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 7 години
Проф.Донка Байкова е национален консултант, а не псевдопрофесор и всичко казано от нея тук е вярно. Ти, знаячо, знаеш ли разликата в цените на дивата и култивираната в развъдници атлантическа сьомга в Норвегия? И дивата и култивираната ципура в Гърция? СЕДЕМ ПЪТИ! В развъдниците в Норвегия на рибите се хвърлят гранули от Бог знае какви долнокачествени материали и хигиената е ужасна. Не напразно не се препоръчва да се яде сурова или пресносолена. За разлика от там, в нашите развъдници водата е
6
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от подобни псевдо професори, със същия успех може да каже че и пъстървата отглеждана в развъдници е токсична
5
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
имаше филм в интернет че рибата се храни с други умрели екземпляри и от тогаване купуваме повече а цената вече е 30 лв за кг сега в самоков нещо се прави
4
3
 
37
 
! Отговори
FROM NORWAY! преди 7 години
Не яжте норвежка сьомга! Тук се знае за проблема и никой не купува. За износа мълчат алчните норвежци!
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Д-р Байкова в интервюто си не коментираше твърдението на френските учени за токсичността при диворастящите сьомги. Говореше за други работи. За вредата от сьомгите, гледани в развъдници.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не става дума за сьомгата като цяло, а специлано за тази, която я има по хранителните магазини. Препоръчително е да не я консумирате... силно токсични са... но нали сме "големи" яжте пиите и после деразайте
1
14
 
50
 
! Отговори
Бай Ганю преди 7 години
Стига с тия сьомги бря...по-вредно от рибите няма! Муайте кИбап4ита и кИфтаци, свински с много сланина да сте здрави и засмени!!!