За лекарствата в борбата срещу високото кръвно

Как действат АСЕ-инхибиторите?
18 окт 2016 14:00, Eкип на Puls.bg
2
За лекарствата в борбата срещу високото кръвно
Източник: Reuters
Есенциалната хипертония е рисков фактор за възникването на редица усложнения – сърдечни, мозъчносъдови, офталмологични, бъбречни и други. Присъствието и на други утежняващи фактори като захарен диабет, затлъстяване, тютюнопушене, заседнал начин на живот и други, повишават значително риска от настъпване на тези усложнения.
 
Системният контрол на артериалното налягане и кръвната захар, периодичното изследване на липидния профил, както и правилният хранителен режим, ежедневната физическа активност и избягване на вредните навици са най-важната първичната профилактика.
 
Как действат АСЕ-инхибиторите?
 
В основата на възникването на есенциалната хипертония се приема повишената симпатикусова активност и нейната роля в активирането на ренин-ангиотензиновата система. Ренинът е специфична протеаза, която се синтезира от определени структури в бъбрека и е отговорна за превръщането на ангиотензиногена в ангиотензин I. Последният е биологично неактивен и под действие на ангиотензин I конвертиращия ензим се превръща в ангиотензин II. Физиологичният ефект на ангиотензиноген II се свежда до: свиване на съдовете, предизвикване на жажда и засилване на секрецията на алдостерон, което води до задържане на натрий в организма и повишаване на обема на циркулиращата кръв. Крайният резултат е повишаване на артериалното налягане.
 
АСЕ-инхибиторите действат като потискат ангиотензин I конвертиращия ензим и пречат на образуването на ангиотензин II, като по този начин понижават артериалното налягане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-некадърна статия дори и в този сайт не е имало.
1
0
 
14
 
! Отговори
Дедо мъди преди 7 години
Кръвното не е болест!!!!!Правете секс всеки ден, пийте само домашен алкохол преди секс, ходете по 3км и един ден в седмица по 15км - примерно на Витоша или по къра ако сте от село!Не яжте бял хляб особено от немските бакалии и ще ме надживеете!