Януари-февруари чакаме грипната вълна

Д-р Атанас Мангъров: В момента има вирусни инфекции!
27 окт 2016 11:00, Анисия Иванова
3
Януари-февруари чакаме грипната вълна
Архив: Булфото

Макар че из страната вече са регистрирани множество случаи на заразени с вирусни инфекции, сезонната грипна епидемия все още не е настанала. В това увери д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

"Още е рано. Никой не може да прогнозира кога започва грипната епидемия. Миналата година първите грипни епидемии бяха отбелязани през 52-та седмица", поясни д-р Мангъров в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите му обикновено грипните епидемии се случват през януари-февруари и продължават до средата на март.

Преди това обаче е възможно да има грипоподобни заболявания, които имат симптоми, сходни с грипа, но се причиняват от други вируси.

"В момента това, което има, е опашката на това, което се случи, когато децата тръгнаха на училище и в продължение на няколко седмици, през втората половина на септември - началото на октомври, хората започнаха да се разболяват поради това, че чрез своите деца установиха много тесни връзки. Освен това времето застудя и това създаде предпоставка за остри респираторни вируси", каза още специалистът.

Дори и при тези състояния обаче не трябва да се взима антибиотик, това са вирусни инфекции, които минават  спонтанно. Но за да минат без усложнения, човек трябва да си остане вкъщи, припоръча лекарят
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пРИпоръча лекарят. :D Ейй журналисти!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то и сега си има вирус, къде сума ти народ повали! Да пуснат антракс над 3 - те милиона бежанци!