Съветът на специалиста: Мийте яйцата преди употреба!

Симптомите при салмонела са гадене, повръщане и диария
10
Съветът на специалиста: Мийте яйцата преди употреба!
Снимка: Reuters, архив

Инкубационният период при яйцата, заразени със салмонела, е от 2-3 часа до 2-3 дни, заяви Йордан Попов, гастроентеролог във ВМА. Той посъветва хората, които са яли от заразените полски яйца, задължително да си направят изследване.

Един от съветите на специалиста е яйцата да се измият добре преди употреба.

Още по темата

"В различните лаборатории има тестове, с които може да се установи дали някой има салмонела, дори и да няма симптоми", допълни той пред Нова тв.

По думите му не може да се разбере дали храната е със салмонела, тъй като тя не променя вкусовите си качества.

Симптомите при салмонела са гадене, повръщане и диария, както и болки в корема. При децата има увеличен ритъм на изхождане и температура.

"Салмонелата минава и сама, без лечение. Не се препоръчва прилагане на антибиотици, дават се само на децата", добави експертът.

Лекарят посъветва също така заразените яйца да не се държат заедно с другата храна, тъй като могат да я заразят.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яйца като яйца. Кво да кажеме за македонските яйца.
7
2
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 2 години
Гледам я вчера една госпожа от РЗИ ли беше от кое не стана ясно. 100 пъти я питаха каква е опаковката за да знаят хората дали са купили или яли от тези яйца, само се усмихваше и казваше номерата на яйцата... Аз ако съм ги изял вече или съм баба на 75г как да видя номерата в сайта на телевизията или агенцията по храните? Голямо прикриване на фирмата вносител, голямо нещо! Толкова ли няма български яйца, та ядем вносни заразени ***?
6
1
 
8
 
! Отговори
Блатен тъжник преди 2 години
Личи си, колко е "специалист"
- ефикасно е единствено измиването със слаб разтвор на белина, което НЕ СЕ практикува в домашни условия!
Измиването само с топла вода или препарат за съдове не премахва бактериите а само ги разнася.
Затова , изключително важен е санитарният контрол!
5
1
 
6
 
! Отговори
2 яйца преди 2 години
Поляците сринаха цената на яйцата и веднага дойдоха СЪМНЕНИЯТА за салмонела.Как иначе ще Ви продадът скъпите български яйца?? А тях проверяват ли ги????
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е правилен съвет! Мийте си предимно ръцете преди и след досег с яйцата. Защото яйцата се подлогат на термична обработка, която убива бактерията в тях. Но вашите ръце не преминават през весока температура и се превръщат в икточник на зараза
3
2
 
20
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Аз моите яйца винаги ги мия и преди и след употреба
2
4
 
11
 
! Отговори
Т преди 2 години
Най-добрият съвет е:

Не купувайте полските отпадъци. Всичкото им е такова - яйца, гъби, домати, ябълки...
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте боклуците на Европа но нека да са измити