Какво да се яде при камъни в бъбреците?

Според вида им
30 окт 2016 17:23, Eкип на Puls.bg
2
Какво да се яде при камъни в бъбреците?
Източник: Reuters
Бъбречнокаменната болест или позната още като уролитиаза е сравнително често срещана, като територията на България попада в ендемичната зона на разпространение на заболяването. Мъжете са засегнати сравнително по-често от жените. Самото заболяване се изразява в кристализиране на минерални вещества в урината, поради повишената им концентрация и промененото рН, вследствие на което се образуват конкременти (камъни) с различна форма и големина.
 
Най-често са засегнати пациенти, попадащи във възрастовия диапазон от 30 до 60-годишна възраст, но на практика всяка възраст може да бъде засегната.
 
Кои са причините за настъпване на заболяването?
 
Както при голяма част от заболяванията, наследствеността играе важна роля, като уролитиазата се среща по-често при хора, чиито близки родственици също страдат от нея. Някои вродени малформации на бъбреците, както и наличието на един бъбрек са предпоставка за по-лесното образуване на конкременти. Честите инфекции на пикочните пътища, промяната в рН на урината, както и лошите хранителни навици са само част от многофакторната етиология на заболяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Яде се ***!
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отивате в първата нива на някой по-заспал текезесар и си набирате царевична коса за чай, само да не е Коиловци, че ще ви подпукат за френски парашутисти