Ще си плащаме, ако откажем отпечатък в болницата

Пациентът ще плати за алтернативен метод на регистрация
2 ное 2016 13:52,
106
Ще си плащаме, ако откажем отпечатък в болницата
Снимка: Булфото, архив

Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация. Какъв ще бъде той, ще реши Здравната каса, след като се събере достатъчен брой лица, които не желаят да се идентифицират посредством своите пръсти. Тепърва ще се анализира броят на отказите и възможностите за такъв вариант, което ще стане ясно след месеци.

Това съобщи здравният министър Петър Москов, след като взе участие в откриването на обновена Клиника по нефрология в столичната Военномедицинска академия.

Новината за доплащането стана ясна часове след като в сила влезе новата идентификационна система за постъпване и изписване от всяко лечебно заведение, което има договор с касата. Тя се извършва посредством пръстов отпечатък. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече ще заплаща дължимото на лечебните заведения.

Още по темата

"Ако пожелаете да откажете това нещо ще бъде предмет на моментална проверка от страна на Здравната каса и документирано ясно, че вие наистина присъствате в болничното заведение. Когато натрупаме нужния масив, ще е ясно колко ще струва алтернативен начин, който вие сте избрали, за да не се включвате в безплатното решение", обясни министър Москов.

Здравноосигурените лица, регистрирали се в новата система, до момента са над 300 000 души. Пациентите, отказали да се чекират посредством своя пръст, са по-малко от 100 души, твърдят от здравноосигурителната институция пред "Стандарт".

Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация от една страна, а от друга, че при не всички болници е изтекъл законовият срок, в който те трябваше да тестват системата.

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците до вчера трябваше да закупят, е 286 лв. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе от порядъка на 400 000 лева.

Към момента всяка една българска болница в цялата си дейност на отчет за пациентите се регистрира през електронната система. Вече тръгна и приложение, чрез което всеки регистриран в системата, ще бъде уведомяван, ако някой някога претендира, че от негово име трябва да настъпи здравноосигурително плащане. "Трябва да контролираме парите си", подчерта Москов.

По думите му има ясен телефон на сайта на НЗОК, на който хората могат да се обадят, ако имат проблем с процеса идентификация.

"Касата веднага ще прати проверка. До този момент НЗОК е организирала наистина добре процеса. Единственият сигнал беше за създадено напрежение заради лошата организация в болница в Бургас. Там има екипи на НЗОК и РЗИ. Болницата ще бъде принудена да направи необходимата организация, така че да не създава неудобство на хората", каза още Петър Москов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
London преди 7 години
До АДСКИ ПРАВИЛНО !!!!Mnogo si umen , selski
88
0
 
5
 
! Отговори
до 95 преди 7 години
Ама 8% вървят. Да не говорим, че от здравната каса са избрали най-скъпата оферта. То коруцията е на ниво министър, те тръгнали въшки да броят.
87
1
 
5
 
! Отговори
info преди 7 години
Четох коментар на един специалист, та три са недостаъците на тази система: 1. Не е хигиенично и то пък в болница.2. Дори да има дезинфектанти, пръста трябва да изсъхне, защото ако е влажен устройството не реагира. 3. Времето за вземане на отпечатък има значение, когато случая е спешен. Абе какво да говоря. Тиквите в управлението си заслужиха името и с всяко решение го доказват. Както престанах да ходя на лекар, заради малоумието им, така и трудно ще ме накарат да ходя в болница. Дано сме
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това тежка корупция - Изпълнителят е Гама КонсултВсеки месец източва 1,5 милиона от болниците - (блиц м.април т.г.)
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не иска да си поставя пръста, щял да си купува от касата карта за идентификацияАре Кришна
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това тежка корупция - Изпълнителят е Гама Консулт"Касата " се видя с пари" и всяка година плаща за все нови и нови идентификатори
83
1
 
9
 
! Отговори
ЮРОД преди 7 години
А КОЙТО НЯМА ПАРИ УМИРА, ДА ВИ ПИКАЯ НА фАШИСТКО КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! ГАЛСУВАЙТЕ ПАК ЗА ТЕХ , РОБИИИ !РОБИ СТЕ И ТАКИВА ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ !
82
0
 
9
 
! Отговори
do 79 преди 7 години
Защо в западната преса пише тогава, че не е хигиенично това в болници и не е препоръчително. Извинявай, ама .....трудно се улавяли и тн. не звучи сериозно.
81
0
 
15
 
! Отговори
НИК преди 7 години
Този челен опит с пръстовите отпечатъци трябва да се въведе в градския транспорт. Фандъкова този министър те изпревари. А освен пръста, друг отпечатък министъра иска ли?
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в момента в сайта на НЗОК всеки човек може да види кой , кога и от какво го е лекувал.За този софтуер вече е платено на едни фирми.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не знам ако не си в състояние да дадеш отпечатък как се процедира или ако ти отрязан съответния пръст...."Пише го в статията- идват до 1 час проверяващи от Касата( НЗОК) и пишат п отокол. То може и в ТЕЛК решението да го има, ама те си проверяват за тях.
78
0
 
20
 
! Отговори
Москов утре: преди 7 години
Касата ще плаща на болниците срещу парче кожа, съдрано от гърба на самия болен в лабораторни условия и в лаборатория на наши хора.
77
0
 
18
 
! Отговори
Ало-ало преди 7 години
"ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК СЕ ПРАВИ ----ЗА ДА НЕ ВИ НАДПИСВАТ СМЕТКИТЕ ЛЕКАРИТЕ"А сега пуснете от балкона 10-20 хиляди лева да хванем измамниците
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност в упътването към машинките дали пише с какво се дезинфекцират
75
3
 
3
 
! Отговори
до 73 преди 7 години
Да. Ще бъдеш по - здрав, ако не си бъркаш в носа.След отиване до тоалетна си мий ръцете.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В болница да влизаш с пръстов отпечатък е малоумие, защото това ще доведе до бум на зарази."Ако пръстите са мръсни, скенерът не успява да идентифицира трите тайнствени точки от отпечатъците.Тия точки се налучкват по- трудно от Джи- точката.
73
0
 
28
 
! Отговори
Idealist преди 7 години
Това тежка корупция - Изпълнителят е Гама Консулт, избрали са я Москов и Шарков с подкрепата на Борисов. Само от апаратчето печалбата е около 150 лв ( цена на едро и дребно) софтуер и други всяка болница плаща около 460 лв. Големите болници се нуждаят от 50 - 80 такива устройства. Комисионите в джобовете на горните трима. Имаме лични карти с които можем да отидем навсякъде в Европа, но не можем да се лекуваме в скапаните ни болници. Сега Гласувайте за Цачева и нейния Патрон Буда!
72
0
 
25
 
! Отговори
ввввввввввв преди 7 години
абе москов ... сине ... аз имам вече платена от мен идентификация ... казва се лична карта .... за всяко министерство отделен документ ли ще ми правите .... какво още ще измислите да плащаме
71
0
 
17
 
! Отговори
до 74 преди 7 години
Виж какво бе, ходи където щеш, бърши се с Емека и т.н. не ме интересува. Но при положение, че в западната преса се твърди, че не е хигиенично и аз така смятам. Предпочитам да се доверя на хора с интелект, вместо да ти слушам безмозъчните ти преценки. Не ме интересуваш. Простаци като теб няма да ме накарат да дават пръстов отпечатък. Точка.
70
0
 
3
 
! Отговори
хигиена преди 7 години
Many researchers and industry analysts are now comparing contact dependent fingerprint biometrics with other biometric modalities that do not require contact (e.g. iris biometrics) and most of them are saying that one of the strengths of iris recognition in comparison to fingerprint is hygiene not to mention the fact that iris recognition is a faster and more accurate biometric modality than fingerprint.It is true that users frequently touch the sensor of biometric scanners that may hold risks of contamination. Iris cameras meet this problem head-on. Being contactless and technologically ad