Бум на варицела във Великотърновско

32-ма са заболели през последната седмица в областта
3 ное 2016 13:44, Анисия Иванова
2
Бум на варицела във Великотърновско
Архив: Булфото

Бум на варицела отчитат в последната седмица от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Само през последната седмица са регистрирани 32-ма заболели в областта. Най-много случаи има в градовете Велико Търново и Павликени. Въпреки че варицелата обикновено е болест при децата, този път има и много заразени възрастни хора, съобщава Bulgaria ON AIR.

Варицелата е най-разпространената вирусна инфекция, която се предава по въздушно капков път. Засяга малките деца на възраст между 3 и 7 години. Обикновено протича леко. Характерно за болестта са пикове и спадове на заболеваемостта.

"Явно сме в такъв период в нашата област, тъй като последната седмица имаме регистрирани 32 случая на заболели от варицела. Ако направим една справка назад във времето, до момента за 2016 г. имаме регистрирани 681 случая на заболели от варицела, докато за цялата изминала 2015 г., те са били 384. Сравнение с 2015 г. има двойно увеличаване", обясни д-р Ирина Мозева от РЗИ - Велико Търново, пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Детските заведения трябва да бъдат добре подготвени за реакция при евентуална епидемия.

"Когато се установи такова заболяване, медицинските специалисти поставят табела на самата групичка, от която е болно детенцето под карантина за определен период, който те си следят и спазват", заяви Лиляна Стоянова, директор на детската градина "Първи юни".

"Първо установяваме, че детето е с червен едър обрив. При някои случаи при децата имаме и повишаване на температурата, но в други случаи няма. Детето се насочва към личния лекар, за да се установи на 100% дали е с това заболяване", добави Галя Карастоянова, медицинско лице в детска градина "Първи юни".

Специалистите съветват заболяването да не се подценява и при най-малките съмнения да се обърнем към личния лекар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
3
 
! Отговори
До Икона преди 7 години
Ваксината за варицела не е задължителна за България. Освен това варицелата е едно нормално детско заболяване, което ако възрастните бяха карали нямаше да се разболеят сега, тъй като се изгражда доживотен имунитет след прекарването й. За да се заразят възрастни дори и да са карали като малки тази шарка, означава че щама на варицелата или е мутирал естествено (което означава че никой няма имунитет) или умишлено е видоизменен поради някаква причина.
1
1
 
1
 
! Отговори
Икона преди 7 години
Антиваксъри в действие