Високото артериално налягане уврежда очите

Хипертоничната ретинопатия е резултат от неконтролираното кръвно
3 ное 2016 22:45, Eкип на Puls.bg
1
Високото артериално налягане уврежда очите
Източник: Reuters
Продължителното повишаване на кръвното налягане води до увреждане на кръвоносните съдове (задебеляване на стената и стесняване на лумена им), в резултат на което артериите се стесняват. Това може да увреди сърцето, мозъка, бъбреците, очите. За да се намали това увреждане на съдовата стена, е задължително да се поддържа нормално кръвно налягане.
 
Симптомите на хипертоничната ретинопатия много зависят от продължителността и стойностите на високото кръвно налягане. Също от значение е дали хипертонията е първична (появила се самостоятелно) или вторична (появила се поради друго заболяване) и на каква възраст се открива.
 
Високото кръвно налягане постепенно уврежда ретиналните кръвоносни съдове, затова и симптоматиката се появява постепенно (изключение правят хипертоничните кризи, когато влошаването на зрението може да стане изведнъж). Най-общо от клиничните прояви се наблюдава намалена зрителна острота, проблеми при четене, могат да се виждат мушици, когато човек погледне към небето или към светъл фон и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аа, аз нямам проблеми с кръвното" "-Кога последно си го мерил?" -"Ааами.. никога"После защо *** като мухи българите от инсулти и инфаркти.