Разговорите на колегите също вредят на имунитета ни

Те са част от фоновия шум, който доста ни стресира
14 ное 2016 14:22, Румяна Тасева
1
Разговорите на колегите също вредят на имунитета ни
Източник: Reuters
Постоянно сме потопени в шумна среда. За вредни считаме само силните звуци, които буквално създават болка в ушите ни, накърняват съня ни или средата със силни вибрации заради машини, например.
 
Само, че вреден може да е и фоновият шум.
 
Човекът подсъзнателно реагира на шума като в обстановка на опасност. Предците ни са оцелявали и благодарение на тази своя чувствителност – по шумовете са се ориентирали за наличието на грозяща ги опасност и при усещането на такава, целият им организъм се е мобилизирал за справянето с нея или за избягването ѝ.
 
За старта на това мобилизиране на тялото допринася отделянето на хормоните на стреса – адреналин и норадреналин, а когато се налага преминаване в "бойна готовност" – се синтезира и кортизол. Това се случва и при по-продължителен шум. 
 
При тази промяна на хормоналния фон метаболизмът на организма преминава на съвсем друго ниво. Създава се известен хаос, пренатоварване на някои системи и процеси. Постоянното по-високо излъчване на адреналин, норадреналин и кортизол неминуемо удря по функциите на някои органи и имунната система. Те не просто потискат защитните ни сили, вследствие на което ставаме податливи на инфекции, но се отключват процеси, които довеждат до хронични оплаквания като синдром на дразнимото черво, главоболие, безсъние, високо кръвно налягане, стерилитет и дори до автоимунни болести.
 
Изследванията са натрупали завидни данни за негативното въздействие на шума върху здравето. Например живеещите в близост до летище или оживена градска артерия страдат много по-често от сърдечносъдови заболявания, включително и инсулт. При тези хора продължителността на живота е по-кратка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питат един дядо живеещ до гарата:- Дядо, не ти ли влияе по някакъв начин животът толкова време до гарата??Старецът:не-не, не-не, не-не, не-не, не-неееееее!