Тревожно: Всяко трето европейче – сериозно затлъстяло

Българчетата най-бързо затлъстяват в Източна Европа
22 ное 2016 20:03,
20
Тревожно: Всяко трето европейче – сериозно затлъстяло
Снимка: архив Reuters

Средно от 1 до 3 деца в Европа във възрастовата група 6-9 години е с наднормено тегло или затлъстяване, коментира доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България.

Затлъстяването се развива по-бързо в източната част на континента, като за България данните са много тревожни, посочи Околийски, цитиран от БТА.

По думите му то е най-рисковият фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет.

Храненето на българина е добро заради близостта със средиземноморския регион, каза Жоао Бреда, програмен мениджър по хранене, физическа активност и затлъстяване в Регионалния офис на СЗО за Европа, но допълни, че трябва да се намали драстично консумацията на сол и захари.

По думите му Финландия е намалила с 40 на сто солта в колбасите, което не е намалило техния привлекателен за потребителите вид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До АнонименТрябват подготвени учители/треньори както и материална база, само с увеличаване на часовете няма да се постигне нищо. Спокойно могат да се пренасочат средства от професионалния спорт особено футбола към масовия - няма нужда да се издържат раздути федерации.
11
0
 
2
 
! Отговори
... преди 7 години
А какво да кажем за депутатите тогава,защото ми се виждат мега дебели!
10
0
 
5
 
! Отговори
Men преди 7 години
Държавата вместо да налива милиони за бездарни професионални спортисти може да инвестира тия пари в масови спортни мероприятия безплатни спортни бази и обучение на децата как да се хранят и спортуват правилно. Вместо 11 алкохолици да си харча парите по чалга клубовете, ще имаме поколение със здравословни навици.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко пъти пренаписаха програмите в образователното министерство колкото да вземат едни пари. Да бяха вмъкнали повече часове по физическо покрай всичките тези промени.Обаче, по физическо няма учебници, т.е. няма комисионни!
8
2
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 7 години
Да се твърди, че това се дължи само от храната не е сериозно!Преди нямаше дебели ли? Имаше си, заседналия начин *** живот си е причината.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мине-не мине и някой високо платен *** вземе, че отркие я топлата вода, я колелото. Констатират очевадното - овсе по-често срещаме невръстни мутанти. Защо продължават циничните пазарлъци за ГМО? Защо продължават сделките с отровни емисии? З ащо продължава употребата на отровите на Монсанто? Стига лицемерие!
6
0
 
6
 
! Отговори
Э преди 7 години
Номер 10 го е казал точно и изчерпателно. Щом поливаме растенията с вода, защо ние трябва да се наливаме с разни "напитки"? В мазнините няма нищо лошо, нуждаем се от тях, но не и когато са изкуствени - маргарин, рафинирани мазнини /олио/. Всяка преработена храна си е негодна за консумация, защото е неестествена, за пържените храни дори се твърди че са канцерогенни. Болни сме, от начина ни на живот и от храната която консумираме всеки ден.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яжте фафли, яжте маргарин, колбаси, пийте лимонада, евтина боза, банички и яко пържено и ще сте част от статистиката!
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето си спомням, че освен безалкохолните се продаваха и нектари, а не сегашните "натурални сокове" с най-натуралните картинки по тях. Всичко е вече сол, захар, подсладители, даже и мазнините са палмови. Поне храната ни беше вкусна, но ние въприехме всичко западно. Кажете ми къде човек може да си купупи кисело мляко, което да вкисне от бактерия, а не от разтекли се гелове, и то в стъклено бурканче, а не в полимерни опаковки?
3
0
 
17
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Колко точно чипсове се продаваха преди 30 години :)...НИТО един! Само на някой панаир евентуално. И колко точно можеше да стоят на телевизора - 30 минути детско на ден! Вярно е - и храната беше много по-качествена...Но пък сега има много повече и различни възможности за спорт...но не за без пари.
2
1
 
21
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Некачествената храна е един от факторите, но и безхаберието на родителите е огромно! Масово деца в колички си хапват чипсове, снаксове и други *** по площадките и чак е някак обидно, ако ти не си купил подобно "нещо" на детето си...Да не говорим колко е "гъзарско" да дадеш на третокласника десетина лева да "изкупи" *** от лавката, за да е велик сред съучениците си! А ако засегнем и как лесно се гледат деца днес - даваш им таблета, компютъра или телевизора и забравяш, че съществуват!
1
1
 
19
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Еми да спрат с Е-тата и другата химия дето я слагат и във водата и в храната и в лекарствата и навсякъде и минем 60 години назад откъм качество храна и току виж сме се нормализирали от само себе си ! Уж бяха забранили ГМО на територията на България , но с пълна сила го има във всяка почти една храна ... модифицирано нишесте , модифицирана скорбяла , модифициран соев сос и т.н. и т.н. = ТЕ НИ ТРОВЯТ а после ни се смеят и викат ама то населението ДЕБЕЛО И БОЛНО бре !?!?!?!? ДЕМАГОГИЯ