Чаят ройбос подсилва имунитета

Помага срещу безсъние и главоболие
25 ное 2016 19:05, Румяна Тасева
4
Чаят ройбос подсилва имунитета
Източник: Reuters

Ройбос е позната сравнително отскоро на българския пазар билка, което е нормално предвид че вирее в Южна Африка.  

Ройбос се приема като чай, изготвен от запарка на изсушените клонки на храста Aspalathus linearis. Чаят не съдържа кофеин и е беден дори на танини, което го прави подходящ за всички възрасти, почти без ограничения от заболявания. Напротив чаят се препоръчва за прием вечерно време, като средство укрепващо съня. Специфична за него е леката му горчивина, което би създало проблем за консумацията му от деца.
 
В медицинските среди се смята, че ройбос съдържа съединения, които помагат в три основни направления: поддържат имунитета при ХИВ инфекция, предпазват от рак и предотвратяват или отлагат когнитивния упадък, настъпващ с напредването на възрастта. Науката обаче все още не е потвърдила тези ползи.
 
Действието на билката все още не е напълно изучено. Не се разполага с достатъчно данни, които да потвърдят и обяснят предположенията по отношение контрола на ХИВ инфекцията и свързаните със старостта промени в мозъка. 
 
Въпреки че различни употребяващи го споделят за подобряване на здравословното си състояние и кондиция, липсват познания относно дозировката и честотата, които биха имали търсения ефект за здравето. Не са проучени въобще и страничните му ефекти, поради което се препоръчва билката да бъде избягвана от бременни и кърмещи жени. 
 
Ройбос се използва като лек и като традиционна напитка от местните. От терапевтична гледна точка те прилагат билката срещу главоболие, безсъние, екзема, срещу слаби кости, преждевременно остаряване и... свадлив характер. Употребява се при стомашна болка, астма, алергия, високо кръвно и сърдечносъдови проблеми, както и за стимулиране на имунната система. В африканските племена го дават при колики при децата и въпреки че механизмът му на действие все още не е изучен и в тази насока, се наблюдава този положителен ефект от приема му.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: билкачайройбос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Става ли за мезе за ром?