Често задавани въпроси за рак на простатата

Кой диагностицира заболяването?
28 ное 2016 15:22, Eкип на Puls.bg
1
Често задавани въпроси за рак на простатата
Източник: Reuters
В диагностиката на рака на простатата участва специалист уролог и патолог. При съмнение за заболяване на простатата прегледът при уролог включва ректално туширане, изследване на туморен маркер – PSA и при необходимост извършване на изобразяващи изследвания (трансректална ехография) и биопсия на жлезата.
 
Патолозите наблюдават биопсичните материали под микроскоп и имат решаваща дума, както в поставянето на диагноза, така и в последващото лечение.
 
Кой лекува рака на простатата?
 
Лечението се определя и се осъществява от мултидисциплинарен екип от специалисти – медицински онколози, уролози, лъчетерапевти и патолози.
 
Резултатите от извършените прегледи, образни, лабораторни изследвания и патологична оценка се предават от пациентите в приемни кабинети на комплексните онкологични центрове, където заседават Общоболнични онкологични комисии. Документите могат да попаднат там и по служебен път, ако здравното заведение, където пациентът е диагностициран, е сключило договор с онкологичен център за представяне на новодиагностицираните случаи на комисии.
 
На тези комисии се взима решение за терапевтичния алгоритъм при всеки пациент – необходима ли е операция, лъчелечение (перкутанно или брахитерапия), хормонална терапия, химиотерапия, както и последователността на терапевтичните методи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: рак на простатата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
дърт чики-джия преди 7 години
По една ножка всеки ден и нямаш проблеми с простатата.