Тютюнопушене и рак – доказана връзка

Ракът на гърдата също се среща повече сред употребяващи цигари
28 ное 2016 09:52, Eкип на Puls.bg
4
Тютюнопушене и рак – доказана връзка
Източник: Reuters
Белодробният карцином безспорно е в най-пряка зависимост с тютюнопушенето и данни за това има още от 60-те години на миналия век. Както е известно, не всеки пушач се разболява от рак на белия дроб, но за сметка на това почти всеки онкоболен е пушач или бивш такъв.
 
За този процес има генетична предизпозиция, но в комбинация с тютюнопушенето рискът нараства многократно. Трябва да се има предвид, разбира се, и пасивното пушене, което по проучвания увеличава риска от рак на белия дроб над три пъти.
 
Рак на панкреаса - установена е по-висока честота на рака на задстомашната жлеза при пушачи. Тук влиза като фактор активното пушене – над една кутия дневно, продължило години.
 
Рак на гърлото, устната кухина (бузи, език, устни). С по-голяма честота се наблюдава при пушачите на пура, лула, пушене без вдишване, при дъвченето на тютюн.
 
Рак на пикочния мехур и бъбреците – крайните отпадни продукти на тютюневите канцерогени, които се изхвърлят чрез урината от организма, водят до завишен процент ракови новообразувания на тези органи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: рактютюнопушенецигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Ами спрете ги от производство
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пише се смрАдливец, защото произлиза от смрАд - воня, лоша миризма.Има такива хора, които пушат и пият концентрати в големи количества и им няма нищо.Има и такива, които не правят това и отдавна са под земята.Примитивно е да се смята, че това са единствените ,словия за здраве.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Канцерогени,изотопи и тежки метали, попаднали в организма, водят до рак?Абсурд! Още малко ще кажете, че радиацията причинява лъчева болест!
1
13
 
3
 
! Отговори
Men преди 7 години
Чакам сега да видя кой ще е първият смръдливец написал, че баба му пуши по 10 кутии на ден и й няма нищо....