Какво лекарство са антибиотиците?

Какви видове се различават?
29 ное 2016 19:17, Eкип на Puls.bg
1
 Какво лекарство са антибиотиците?
Източник: Reuters
Антибиотиците са лекарства, намиращи широко приложение поради незаменимия им ефект по отношение на лекуването на бактериалната инфекция. Важно е да се затвърди обаче, че не всяка настинка е равнозначна на развитие на бактериална инфекция, затова към приложението на антибиотични средства се пристъпва единствено при наличието на конкретни показания за такова.
 
Действието на антибиотиците се базира на различни механизми, по които по един или друг начин възпрепятстват развитието или размножаването на бактериалния агент или директно го убиват.
 
Най-общо е делението им спрямо произхода им на биосинтетични или полусинтетични, към която група се отнасят повечето представители, и т.нар. химиотерапевтици – синтетитично произведени препарати. Към последната група се отнасят хинолоните, сулфонамидите, противотуберкулозните и антисифилистичните лекарства.
 
Най-важно за клиничната практика може би се оказва разделението на антибиотиците според спектъра на тяхното действие. Под спектър на действие се разбира обхвата от бактериални агенти, към който е ефикасен даден препарат. Това има изключително значение, в случаите, когато все още не е изолиран конкретен причинител от взетата проба – секрет, а състоянието налага бързо овладяване на симптомите. В подобни случаи най-често се прибягва до използването на широкоспектърни антибиотици, с цел купиране на по-голям брой възможни бактериални причинители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: антибиотициинфекции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари