Сирена за здраве и дълголетие, оставете талията!

Високомаслените повишават нивата на "добрия" холестерол
1 дек 2016 22:20,
2
Сирена за здраве и дълголетие, оставете талията!
Снимка: flickr

Любителите на високомаслените сирена като бри и чедър със сигурност ще се зарадват да научат, че предпочитаният им продукт не е "убиец на талията", а в действителност може да им осигури здраве и дълголетие, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от датско проучване.

Специалисти от университета на Копенхаген са установили, че изобилстващите от мазнини сирена са полезни за здравето, тъй като повишават нивата на "добрия" холестерол.

Добър холестерол е наречен липопротеинът с висока плътност (HDL), който има свойството да подпомага отстраняването на плаките на "лошия" холестерол (LDL - липопротеин с ниска плътност) от артериите, като по този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови и метаболитни проблеми.

Експертите приписват благоприятния ефект на високомаслените сирена на съдържащите се в тях естествени мастноразтворими витамини А и К2, които се свързват с редица ползи за здравето.

Витамин К2 например се свързва с калция и укрепва костите. Вит. А е признат антиоксидант.

Специалистите обаче напомнят на любителите на високомаслени сирена да не прекаляват с тях, тъй като въпросните продукти са и висококалорични и рискът да им "се лепнат" на талията остава.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Девил преди 7 години
*** майката, каква пък е тая сирена?! Вчера ви една до нас, *** не станах по-здрав. Направо ми съкрати живота...