Муковисцидоза - болест на солената целувка

Около 5% от населението е носител на мутантния ген
7 дек 2016 22:09, Eкип на Puls.bg
0
Муковисцидоза - болест на солената целувка
Източник: Reuters, архив

Муковисцидозата представлява наследствено заболяване, което възниква поради дефект в структурата на хлорните канали на клетките. На преден план стои поразяването на дихателната система поради нарушаване на очистителните й механизми. В резултат се натрупва гъст мукозен секрет, който създава условия за възникване на хронично възпаление и развитие на прогресираща дихателна недостатъчност.

Известно е, че около 5% от населението е носител на мутантния ген, като заболяването се среща предимно в европейските и северноамериканските страни.

Кои са водещите симптоми?

1. Кашлица. Тя е най-често срещаният симптом при заболяването. В началото може да е суха и дразнеща, но впоследствие става влажна и продуктивна, като храчките обикновено са гнойни.

Изявата на заболяването е различна – в някои случаи пациентите за дълъг период от време са асимптомни, докато в други кашлицата се появява още в първите няколко седмици след раждането или са налични рецидивиращи пневмонии и бронхиолити.

С напредване на заболяването възниква дихателната недостатъчност, която се проявява с лесна уморяемост, недостиг на въздух, лош тегловен прираст. Кожата придобива пепеляво-сивкав цвят.

Повече за муковисцидозата може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари