Промени в окосмяването - защо?

Значение имат и хормоналните промени
8 дек 2016 15:30, Eкип на Puls.bg
2
Промени в окосмяването - защо?
Източник: Reuters, архив

Заболявания, причиняващи болестни промени в космената покривка на тялото и капилициума (окосмената част на главата) могат да бъдат причинени както от самостоятелни заболявания на космения фоликул, така и от системни заболявания на организма. Засягането може да бъде огнищно или генерализирано, а според изявата му – вродено или придобито. 

Към вродените заболявания на космите спадат атрихозата, хипотрихозата, както и промените в структурата на самия косъм. Атрихозата е генетично унаследяващо се заболяване, което се характеризира със засягане на всички косми по тялото и главата. Дори и след раждане новороденото да има космена покривка, то в рамките на няколко месеца тя постепенно отпада, след което не се възстановява.
 
Вродената хипотрихоза се характеризира с намалено количество на космите по цялото тяло. Нерядко тези промени се съчетават и с дистрофични промени (с нарушение на структурата) на ноктите.
 
Докато атрихозата и хипотрихозата се свързват с количествени промени на космената покривка, съществуват и заболявания, които се характеризират с качествени промени в структурата на косъма. Такива са надебеляването на косъма във вид на бамбукова пръчка, което води до лесно начупване (поради загуба на свойството еластичност), както и навиване на косъма около надлъжната му ос, наподобявайки „разтеглена реотанова нишка”.
 
За разлика от вродените, придобитите заболявания на космената покривка се свързват с ендогенни фактори – системни заболявания, както и с екзогенни фактори – различни въздействия от външната среда.
Придобитите заболявания на космите могат да се дължат на дерматологични промени, някои инфекциозни заболявания, хормонални промени, както и психични отклонения, свързани с механичното отскубване на космите при форми на тежки неврози.
 
Относително често срещащо се заболяване е т. нар. кръгова алопеция, която представлява локално отпадане на космената покривка в засегнати от някакъв болестен процес, участъци от кожата. Често причината е огнищни инфекции, както бактериални, така и вирусни или микотични (гъбични). Системното понижаване на количеството на някои микроелементи – цинк, желязо, както и интоксикации с тежки метали могат да бъдат причина за редуциране на космената покривка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
йаБ йуХ преди 7 години
а как може да оплешивея една педя под пъпа? че ми се усукват тук-там?
1
1
 
3
 
! Отговори
Плешунко Боковски преди 7 години
В Северна Корея поне имат каталог от 7-8 типа мъжки фризури. В БГ има само един - плешундери на по 12 години (като кумира си) назобени от малки с анаболи.