Тоникът за лице вреди на кожата

Не се нуждаем от него
8 дек 2016 20:02,
3
Тоникът за лице вреди на кожата
Източник: Reuters, архив

В стремежа си да се сдобием с чиста и красива кожа обикновено се вслушваме в препоръките на различни специалисти, склонни сме и да инвестираме немалка сума пари, за да се лишим от пъпките, белите и черните точки. Едно от най-разпространените твърдения е, че пътят към мечтаната чиста кожа се крие в три стъпки – почистване, тонизиране и хидратиране. 

Според някои дерматолози практиката да се използва тоник за лице е по-скоро вредна. 

Твърди се, че тези продукти отстраняват грима, излишните мазнини и мръсотията от лицето, като заедно с това затварят и порите. В действителност тоникът изсушава кожата и крие риск от лющене, особено ако тя е чувствителна. 

Основният проблем при тези продукти е, че повечето от тях съдържат алкохол, който напълно изсушава кожата и ускорява процесите, свързани със стареенето. Те може да бъдат подходящи за някои типове кожа, но на хората, при които тя е чувствителна и редовно използват тоник, вредят. 

Има риск от развитие на розацея, зачервяване кожата на лицето или влошаване на вече налични кожни състояния, а също така може да доведе и до екзема, псориазис и дерматит.

Кожата ни има защитна бариера, която предотвратява загубата на влага. Затова известно количество мазнини по нея са от полза, тъй като запазват естествената хидратация. Това действа като защитен механизъм, който предпазва лицето от други дразнители. 

Сред страдащите от акне употребата на тоник крие риск от поява на повече пъпки, тъй като се повишава бактериалният растеж.  

Според експертите в областта дори тоникът да не увреди кожата, употребата му практически е безсмислена, тъй като измиващия продукт почиства кожата, без да нарушава нивото ѝ на pH.

Повече информация, свързана с грижата за красотата, може да намерите в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пробвала съм всякакви продукти и най-добрия начин за почистване на грим е добрия стар *** или някакъв гел за измиване, всички тези мазни и уж почистващи "лай*а" освен да ти затъркат мръсотията по-навътре в порите друго не правят. Измиваш си грима със *** или гелче, намазваш си хубав хидратиращ крем или с натурално масло и готово, кожата е супер. Но ние жените толкова се лъжем от всякакви реклами и статии, че сме готови да се намажем със всичко, а повечето неща са т*шак!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Момиченце гледа как мойка й се гримира и пита:- Мамо, каво правиш?- Гримирам се.- А защо?- За да стана по-красива, маме.- Мамо, а защо не ставаш?
1
1
 
3
 
! Отговори
bez преди 7 години
По-голяма тъпотия не бях чел. Има трилион почиатващи за серуми за кожа. Как решиха, че всички са еднакви не знам.