Кои храни подсилват имунната система?

Черен бъз, спанак и още...
11 дек 2016 17:33,
4
Кои храни подсилват имунната система?
Източник: Reuters, архив

Имайки предвид, че силната имунна система е в основата на превенцията срещу грипа и настинката, трябва да сме наясно с методите за стимулирането ѝ. Най-естественият начин да направим това е чрез хранителния режим. Кои са храните, които подпомагат имунната система?

 
Черен бъз
 
Тези горски плодове са народно домашно средство за подпомагане на здравето. Те са с богато съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти и може да бъде от полза срещу възпалителните процеси. 
 
От данните на лабораторни проучвания дори става ясно, че екстрактът от черен бъз блокира грипните вируси. 
 
Печурки
 
Консумацията на тези гъби доставя на организма минерала селен и витамините от B-групата рибофлавин и ниацин, които са от важно значение за здравето на организма. При дефицит на селен, се повишава и рискът от по-тежки симптоми на грипния вирус. Рибофлавинът и ниацинът имат отношение към здравата имунна система.
 
Стриди
 
Тези морски дарове са с богато съдържание на цинк, който има противовирусни свойства. Причината най-вероятно се дължи на цинка, който помага за образуване и активиране на белите кръвни клетки, които участват в имунния отговор. Този минерал помага на имунитета и в заздравяването на раните.
 
Пшеничен зародиш
 
Тази храна е с богато съдържание на хранителни вещества и е чудесен начин да набавим на организма цинк, антиоксиданти и витамини от B-групата. Пшеничният зародиш доставя още фибри, протеин и някои полезни мазнини.
 
Кисело мляко
 
Пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко и други продукти, минали през процеса на ферментация, може да облекчат тежестта на настинката. 
 
Спанак
 
В тази суперхрана се съдържат множество хранителни вещества. Сред тях е фолиевата киселина, която подпомага организма в образуването на нови клетки и възстановяване на ДНК. 
 
Осигурява на организма още антиоксиданти, в това число и витамин C. За най-голяма полза, е препоръчително да консумираме спанака суров или задушен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
12
 
! Отговори
Тони преди 7 години
За повечето от тези храни знам, но и боровия прашец е много полезен за имунната система. borovprashec/blog/post/19/imunna-sistema.html Зимата е добре да се приемат повече такива неща.
2
2
 
10
 
! Отговори
11 преди 7 години
Имунната система се подсилва от мраморирана пържолка от домашно прасенце гарнирана с истинско кисело зеленце с истинско олио и домашен червен пипер с истинска гроздова ракийка, а на сутринта - овче кисело мляко с бухтички.Аз тука храна не виждам.
1
2
 
11
 
! Отговори
Мерси преди 7 години
Чудно сте го измислили. А пестициди,нитрати, нитрити и още не знам си колко химия във всички тези продукти за "подсилване" ???? Какво ги правим?