Канабисът не е това, което е! А у нас – епидемия...

Според експерти марихуаната, разпространяваща се в България, е ГМО
12 дек 2016 20:27,
44
Канабисът не е това, което е! А у нас – епидемия...
Снимка: Reuters

Марихуаната, която се разпространява в България в момента, е с различен състав от тази преди години. В същото време употребата и у нас добива почти епидемични размери, обяви доц. Васил Атанасов от най-голямата у нас специализирана токсикологична лаборатория - на Военномедицинската академия в София, цитиран от БТА.

Той обясни, че по по данни на Агенция Митници и на специализирания институт на МВР марихуаната, която се разпространява в момента, е с изключително високо съдържание на активно действащото вещество.

Още по темата

"Ако в миналите години съдържанието на това активно вещество в марихуаната варираше до 2 процента, в момента разпространяваната марихуана е със съдържание на активното вещество 20-25-27 процента", каза доц. Атанасов.

Той допълни, че това са специално селектирани сортове: "Дори се подозира, че са ГМО-сортове, които се отглеждат и разпространяват за психоактивни цели".

Експертът обясни, че човешкият организъм не може да реагира еднозначно на толкова голямо количество на активното вещество. "Не всеки мозък може да издържи на такова напрежение, образно казано", каза още доцентът.

Експертите отчитат и ръст на употребата на амфетамини. Регистрира се и скок на постъпилите по спешност в болница след употребата на марихуана със симптоми на остра интоксикация.

Според доцент Атанасов амфетамините много често са приготвяни в гаражни условия, с много токсични, съпътстващи вещества, които сами по себе си могат да причинят сериозно отравяне.

С епизодична честота е употребата на така наречената дизайнерска дрога.

Новите вещества са в различни групи, но за България те като че са са от определен вид. "Най-често са разпространявани като чай или билки, от които се правят цигари и се пушат", каза той. Според него това са вещества с неизяснени ефекти, с неизяснено въздействие върху организма.

Приготвят се с подръчни средства с неизвестна доза и често ефектите са драматични, свързани със загуба на създание и кома - изключително тежки интоксикации. Те са епизодични и се разпространяват сред ученици от средните училища.

Експертът призова за спешни промени в законодателството, които да контролират дрогираните шофьори.

"През последната година бележат ръст шофьорите употребяващи марихуана и управляващи моторни превозни средства. В повечето случаи отчитаме комбинирана употреба на наркотични вещества - най-често марихуана с алкохол, марихуана с амфетамини, или марихуана с кокаин", каза доц. Васил Атанасов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Отдавна алармирам за което. Преди няколко дни пафках с едни хубави хора, лелее, после не можах целия следващ ден да стана от леглото. А през 90-те си пафках като хеликоптер и никви ядове...
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои търсят на тревата лекото. Тежко им било.
30
0
 
4
 
! Отговори
до чичо ГошО преди 7 години
Абсолютно си прав. Преди 12 години почнах да пуша и тогава тревата нямаше нищо общо с тази днес. За 10 лв ти се даваше 1 чувал. Правехме цигари дебели като бухалки и всеки задържаше на макс за да го удари. Тревата обаче беше социална, а не да забиваш като сегашната. От тая новата трева си опъвал много леко и много плахо, пък после съм 2 часа в матрицата. Сега пуша 3 пъти в годината, но не мога да попадна на лека трева. Всеки от моя набор търси лека трева, а не тия тровещи хибриди.
29
2
 
9
 
! Отговори
чичо гошО преди 7 години
Държа да просветя младежите, които толкова много знаят и разбират, че аз съм изживял покачването на THC-то в марихуаната. И в статията, по мое мнение, има доста истина!Преди 15 години когато започвах да пиша, тревата беше доста бутафорна, и се задържаше яко, и се правеха страшни вдишвания за да те "хване". Смеехме се и се радвахме, когато попаднем на "холандец". С годините тревата стана наркотична и много тежка! Вече от една дръпка си "мат" и си в тежък цикъл. Добре че спрях преди години!
28
4
 
21
 
! Отговори
без преди 7 години
Ами узаконете марихуаната, и контролирайте качеството. Така вместо да лапат ония три-буквените, чието име никой не споменава, ще влизат пари в държавата.
27
7
 
10
 
! Отговори
Експертът преди 7 години
"Регистрира се и скок на постъпилите по спешност в болница след употребата на марихуана"ХА ХА ХА пуша от 15 години нямама проблеми от рода на шизофрения/поне така ми казват гласовете/ повечето хлапета които стгат до токсикологията нямат интоксикация а проста паническа атака лекува се с шамар или пица. а всеки достатачно про.ст да прова дизайнерките глу.пости или чая/синтетичната марихуана/ да се радва че е оспял да стигне до токсикологията
26
3
 
36
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Поредната платена статия на добре платен "професор". Какво е това гръмко заглавие "епидемия"? Епидемия у нас са простотията, мутробарока, силикона, безрасъдното шофиране, комплексарщината. Мафията държи монопола върху тревата, оттам е вече безумната и цена. Оттам се плаща на политическото лоби, "професори" и *** да не се легализира.
25
3
 
18
 
! Отговори
Хех преди 7 години
До Вътрешен31Прав сте! Наистина (слава богу) не съм запознат. После управляващите се чудят защо на някои хора (например аз) ни е мъчно понякога за Бай Тошо. Вече не съм сигурен ако сега ме попитат какво бих избрал - Престъпност и безнаказаност в такива мащаби заедно с унищожаването на (вече) и режимът на Бай Тошо.... Доста ще се замисля преди да отговоря. Еми те обезлюдиха държавата, прогониха младите, крадат със 100 км. в час и продължават да ускоряват.... Ужас е вече - нещо трябва да се напр
24
4
 
16
 
! Отговори
Вътрешен преди 7 години
До Хех - Не си запознат!Наркоманията в БГ отдавна е смятана за болест. На едно се лекуваха алкохолици с наркомани. И при соца нямаше не искам. Полицайчето те придружава до клиниката и това е. Само че наркоманите бяха малцина, не е като сега. Тогава БГ все още имаше граници, аптеките не се разбиваха под път и над път, абе знаете за какво говоря - алчните политици затриват децата ви в момента.
23
7
 
13
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Още като признахме наркоманията за болест разбрах, че нищо добро не ни очаква в ЕС. Бандитите спокойно си продават наркотиците по улиците, край училищата, да не говорим по дискотеките. Органите тихомълком си прибират процентчетата и пет пари не дават за децата. Затвор, бой, тормоз и издевателства трябва за такива хора! Да проклинат деня в който са се захванали с този занаят, а за вече "зарибените" - Принудително лечение и робски труд с излолиране от обществото за да се "излекуват"!
22
1
 
21
 
! Отговори
dexter преди 7 години
Някой изобщо вярва ли, че на дофтурите или политиците им пука за народа?
21
3
 
12
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Доста мощно заявление, че точно Холандия се издържа от тея храсти. Момче малко в повече ти е дошла явно, жив и здрав.
20
2
 
16
 
! Отговори
стига де преди 7 години
е стига с тази пропаганда де!!!Ако знаете колко хора около вас пушат и смаркат.....леле мале......пък да знаете някой да е гушнал букета или откачил!?а сега се сетете колко хора от стрес,безработица и т.н, стигнаха до антидепресанти и психиатрии или самоубийства.....Втория вид са многооо.Просто някой има изгода да е нелегална марихуаната,докато някои държави се издържат от нея.Били ли сте в Амстердам!?
19
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аман от български "експерти" !ако следите научните издания в цял свят, ще видите огромен бум от изледвания доказващи, че тревата е да не кажа полезна, но със сигурност безвредна. да не говорим за заболяванията които лекува... в българия политическата мафия има тотален контрол върху леките дроги и затова е и тази остаряла пропаганда, все едно сме още в 60те... легализацията на световно ниво е неизбежна. дори в оон се говори за това. ще дойде и при нас, но както винаги - с 20 год закъснение...
18
3
 
3
 
! Отговори
Shano преди 7 години
Ми как без трива,секи политик има 7-8 превъплащения,станала е грешка май?
17
12
 
14
 
! Отговори
аа преди 7 години
Но основният проблем с марихуаната е, че дългосрочната употреба доказано причинява шизофрения, особено при млади мозъчета. Не си заслужава риска, предвид колко кофти е тази болест.
16
4
 
17
 
! Отговори
аа преди 7 години
Аз пък едно друго нещо да кажа - до пред 10-ина години беше абсолютно легална марихуаната за лично ползване - разумен закон, разбира се. После под въздействието на некви безумни пуритански влияния, естествено, се промени закона. И пак ще се промени - ОТНОВО в обратната посока - като гледам какво става в САЩ.
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
леле мале то верно епидемия като гледам коментарите
14
7
 
25
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
"марихуаната, която се разпространява в момента, е с изключително високо съдържание на активно действащото вещество."е поне една добра новина!За легализация в настоящият момент в тази примитивна средновековна блаканска ширина дори и немога да си мечтая!
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EX-сперт си,не пиште такива статии некой ше ни се смее на експертите,*** *** унсс...