Кои крайници чупим най-често през зимата?

По-често страдат хората над 50-годишна възраст
12 дек 2016 12:00, Eкип на Puls.bg
6
Кои крайници чупим най-често през зимата?
Източник: Reuters, архив

В условията на стабилни зимни поледици се повишава изключително много броят на пациентите със счупвания в крайниците. Най-често страдат възрастните хора, които имат много по-крехка костна структура, а периодът за възстановяване е сравнително удължен и оперативният кръг техники е значително свит, поради налични придружаващи заболявания и риск за здравето и живота. 

Едно от най-честите счупвания през зимния период при възрастните хора е фрактурата на бедрената шийка – fractura coli femoris. Обикновено се среща при пациенти над 50-годишна възраст. Самото счупване се развива на базата на хипоенергийна травма, която най-често се развива след падане на земята – вкъщи, на улицата, удари с тъпи предмети, самонаранявания и тн. 
 
Колко вида може да бъде счупването и каква е клиничната картина?
 
Според съвременните медицински схващания, видовете счупване на бедрената кост в нейната шийка могат да бъдат класифицирани по Гардън и по алтернативната класификация, която се основава на ъгъла на фрактурната линия спрямо основната хоризонтална ос в костите. 
 
Според класификацията на Гардън има 4 вида фрактури, които определят и прогнозата за възстановяване и запазване целостта на костите. Според Гардън I и II, фрактурата е неразместена, има добра прогноза за бързо възстановяване на пациентите и по-нисък риск от развитие на некроза в костите в последствие. Според Гардън III и IV, фрактурите са с дислокация – разместване, където има ниска вероятност за последващо правилно и качествено срастване, както и висок риск за развитие на некроза на костите, т.е. умъртвяване на костната тъкан. Последните две групи от класификацията на Гардън най-често се срещат при възрастни хора над 75-годишна възраст за жени и 80-годишна възраст за мъже.
 

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
баче Кико преди 3 години
абе средния се не чупи ама оняден една колежка 120 кила като реши да ми скочи и нещата станаа селскостопански. дако беше 25 градусове
4
0
 
1
 
! Отговори
oh преди 3 години
Баси заглавието
малко на "Семейство Адамс" ми намирисва
3
0
 
4
 
! Отговори
Милко Мустака преди 3 години
Средния е гъвкав, не се чупи!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
средните
1
0
 
5
 
! Отговори
Ортопед преди 3 години
Крайните!