Защо не бива да си лягаме ядосани?

Отразява се на паметта
17 дек 2016 19:17,
0
Защо не бива да си лягаме ядосани?
Източник: Reuters, архив

Лягането вечер с притаени негативни емоции не вреди единствено на съня, съобщават изследователи. Те поясняват, че жертването на съня по този начин може да повлияе на съхраняването на лошите спомени в мозъка. 

От мозъчни сканирания става ясно, че спомените се съхраняват и обработват в мозъка, като биват преместени от краткосрочната и дългосрочната памет. Обикновено сънят помага за обработването на информацията от деня, както и за съхраняването ѝ в паметта. 

Докато спим, мозъкът е зает да формира нови спомени, затвърдявайки старите. Процесът включва и обвързване на новите спомени с по-старите по време на REM- и останалите фази на съня. Така например, спането преди учене помага на мозъка да се подготви за първичното образуване на спомени. Затова сънят е много важен за съхранението на нова информация в мозъка и ни прави по-малко склонни да забравяме. 

Това  може да бъде от решаващо значение, когато става дума за лошите спомени, като спор преди лягане, особено имайки предвид, че спомените от траматични събития често продължават за по-дълго, в сравнение с позитивните или неутрални преживявания. 

За да определят дали е добре да се потискат спомените преди или след сън, изследователите използват техниката „мисли / не мисли“ сред 73 студенти от мъжки пол, докато сканират мозъчната им активност. 

На участниците са показани 26 неутрални снимки на лица – те не се свързват нито с положителна, нито с отрицателна емоция. Всяка от тези снимки е комбинирана с шокиращо изображение, като плачещо дете, наранен човек или трупове.

Участниците са тренирани да асоциират всяко лице с травмиращото изображение. След това отново са им показани някои от снимките, а те са помолени да забравят или да потиснат своите спомени за негативните изображения. 

Оказва се, че участниците са с 9% по-малко склонни да си спомнят шокиращите изображения, в сравнение с тези, които са им показани с цел тестване на паметта. 

Експериментът е повторен на следващия ден, след като участниците спят. Този път за студентите се оказва по-трудно да забравят притеснителните изображения, в сравнение с неутралните лица. 

На база на тези данни изследователите предполагат, че сънят може да затрудни забравянето на лошите спомени, а откритието може да бъде от полза и за лечението на посттравматичния стрес. 

Резултатите от проведеното проучване са публикувани в Nature Communications.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „Сън“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари