Как да се справим с хипогликемията?

И какви са причините за състоянието?
Обновена: 21 дек 2016 19:30 | 21 дек 2016 19:29, Eкип на Puls.bg
1
Как да се справим с хипогликемията?
Източник: Reuters, архив

Хипогликемията е състояние, характеризиращо се с абнормно понижени нива на кръвната захар. Всеки човек има индивидуална чувствителност към ниските стойности на кръвната захар, но при повечето хора симптомите й са налице при стойности под 3,8 mmol/l. 

Причини

Хипогликемията не би следвало да е нормално състояние у здрав човек. Обичайно тя настъпва в резултат на нарушения в механизмите, участващи в глюкозната хомеостаза. 

Най-често се среща при лица със захарен диабет. При диабетиците на инсулинолечение причина за патологично спадане на кръвната захар може да бъдат: свръхдозиране на инсулин, прекомерна двигателна активност или неадекватен прием на въглехидрати. 

Среща се и при лица на лечение със сулфанилурейни препарати, особено при такива в по-напреднала възраст или със съпровождащо чернодробно или бъбречно увреждане, както при приемащи медикаменти, потенцииращи действието на пероралните антидиабетни медикаменти (аспирин, варфарин или фибрати). 

Други причини за хипогликемия могат да бъдат: 

Проблеми с храносмилането (при хора с анамнеза за операции в областта на горния храносмилателен тракт, в резултат на които настъпва бързо навлизане и усвояване на глюкозата, придружено с екцесивна инсулинова секреция);

  • Инсулином (панкреасен тумор, продуциращ високи количества инсулин);
  • Други ендокринни заболявания – Адисонова болест, хипопитуитаризъм и др.;
  • Чернодробни заболявания и др.

Повече за хипогликемията може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 7 години
Най-добре се справя с хипогликемията разтвор в инжекция (10мл.) наречен ГЛЮКАГЕН.ПРЕДИ НЗОК ДАВАШЕ НА ВСЕКИ ИНСУЛИНОЗАВИСИМ ПО 1 БРОЙ ГЛЮКАГЕН НА МЕСЕЦ.А сега и тази ГОООЛЯМА ЕКСТРА Я МАХНАХА, и трябва да си я КУПУВАШ от аптеките на цена от 30 лева за бройка.При настъпване на хипогликемията се смесват двата разтвора в ГЛЮКАГЕНА И СЕ БИЕ В КРАКА, ВЕДНАГА,НА ДЪЛБОКО.И СЛЕД 3-4 МИНУТИ НАСТЪПВА ПОДОБРЕНИЕТО. СЛЕД ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ХАПНЕ ВЪГЛЕХИДРАТ т.е. Хля,бисквита,картоф.За да се ЗАДЪРЖИ НИВОТО НА КРЪВНАТА ЗАХАР.