"Хонконг" ни налази! А ваксина?

Тази година пикът на вирусите дошъл по-рано от обичайното
Обновена: 27 дек 2016 17:16 | 27 дек 2016 17:00,
40
"Хонконг" ни налази! А ваксина?
Снимка: архив Reuters

Между 3% и 4% от населението се имунизира срещу грип, което е от най-ниските показатели за Европа, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Продължава нивото да бъде изключително ниско. Имайте предвид, че в развитите европейски страни, особено във Великобритания, Испания, Холандия, достигат нива до 70-80%, не от цялото население, а от рисковите групи. То и за тях е най-важно, идеята е да предпазим тези, за които грипът би представлявал сериозен здравословен проблем", коментира д-р Кунчев.

Още по темата

"Вирусът "Хонконг" неочаквано подрани не само в България, но и в цяла Европа", посочи още експертът "Фокус".

"Ако трябва най-точно да опишем ситуацията, сме в началото на сезона, нормална грипна епидемия, доколкото може да бъде нормална една епидемия, предизвикана точно от очаквания щам. Този, който Световната здравна организация още февруари, март предрече, че ще е водещ. Наистина така се оказа. На практика във всички положителни проби, които имаме от последните 2-3 седмици, изолираме основно него. По-късно вероятно ще се прибавят и отделни случаи, причинени от познатия ни свински грип "Калифорния", но в много по-малка степен.

Явно, че тази година основно ще се срещаме с "Хонконг". Неочакваното е, че той подрани тази година не само при нас, но и в цяла Европа. Това, което обикновено се случваше в края на януари, сега се случи в края на декември, точно по празниците", обясни д-р Кунчев.

"Човек изведнъж се събужда и разбира, че е болен с висока температура, силна отпадналост, силно проявено главоболие, болки по ставите и мускулите. До такава степен са проявени симптомите, че почти във всички случаи се налага 2-3 дни да останем на легло, на домашен режим. Това донякъде е добре и за него, за да не се развиват най-често срещаните усложнения като пневмонии, бронхити, а и с оглед да предпазим от заразяване по-голям брой хора", настоя той.

Доктор Кунчев посочи още, че в началото на новата 2017 г. няма да има нова грипна епидемия, а ще е продължение на тази, която сега започна, тъй като остава само седмица до края на годината.

"Явно е, че за повечето райони епидемични нива ще бъдат достигнати в началото на януари. Така че може би ще завърши в рамките на януари месец навсякъде в страната и тогава ще отчетем и какви са били нейните характеристики в сравнение с други години", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
diego sanches преди 7 години
kato cqlo i tva s vremeto moje da e nekfa tehna raota ... kato cqlo te kazvat koga sha zapochne i koga sha svurshi zimata ... mmdeaznam seki den
28
0
 
1
 
! Отговори
mdaam преди 7 години
До Истиdam
27
0
 
2
 
! Отговори
Партизанката преди 7 години
Това е птичи вирус. Също както " Калифорния" е свински. Елементарно, Уотсън. Кого заблуждавате? Птичият грип тръгна от Хонконг и е със същите симтоми. Морят ни, както си искат. :-(
26
0
 
10
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Ваксината за този грип я знаят компаниите,които са го пуснали.
25
0
 
9
 
! Отговори
az преди 7 години
Аз се предпазвам от всякакви грипове като:1. Не ползвам градски транспорт.2. Ям чесън.Тва е !
24
1
 
4
 
! Отговори
Сийка преди 7 години
Грип като грип.
23
0
 
16
 
! Отговори
ined преди 7 години
Всяка година само от грипа фармацефтичните компании печелят милиарди долари, как няма да разработват и пускат ежегодно нови щамове грип?
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ваксините са най болестните заразните отровни вирусни непотребни нещица.След нея изненадващо се разболявам защото ми бият вируси и на цялото ти тяло се размножават.Преди тъпата ваксина нямах проблемна кожа а сега на всякъде ми излизат големи петна какво да кажа отравяте кожата си с това
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** дето пускат тия вируси ще бъдат съдени само от господ.....той ще им даде това което заслужават....... и на техните .
20
2
 
15
 
! Отговори
Nona преди 7 години
Наистина ли още има такива,които се ваксинират срещу грип?!?
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За цял свят е Hong Kong ,па за неграмотните българи които се учат от фейса и от гуглето може да е нещо друго.
18
5
 
3
 
! Отговори
миц6 преди 7 години
До Анонименпише си се Хонконг бе, ***
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я утре мисля да мина да поперпя доктора бутилка да видим как ще отреагира да след банкетите наи лесното избиване е от нормалните хора но на тия банкети ако ги издръстят за храна и качество няма е да е така къдее контрола тръгнеш да празбуваш след това клекало що щото през останалото време никои не излиза а как да излезе една бира 3 лева едно кафе 2 лева с минимална заплата а живеи де
16
0
 
9
 
! Отговори
Дъмбълдор преди 7 години
Айда на вирусите. Два за лев. Два за лев.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия *** по две шъпи лекарства да не сме наркомани бре
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е фармамсфията врабево и където се произвеждат лекарства да ги затворят до един само ги храним те лежат намерих ме работа на данс
13
3
 
28
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Световната Здравна Организация с реалната подкрепа на ФАРМА МАФИЯТА казват предварително кои щамове са разработили и пускат на "пазара" (ние ще ви тровим а вие ще ни пляскате") ! Такъв ГЕНОЦИД като сегашният който КОРПОРАЦИИТЕ правят върху обикновените хора не е бил никога !!! Такова ДЕБЕЛООЧИЕ ,че уж те пазят и лекуват а всъщност те имат всяка една болест (щам) и само експериментират с тях и правят нови ЗАРАЗИ И БОЛЕСТИ и ги пускат да изтребят който падне в бой за "ЖИВОТА СИ" !!! #До_кога?
12
0
 
10
 
! Отговори
заразен преди 7 години
Тоя" Хонгелдон" ме преби! Три дни не мога да стана от леглото!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Jurnalqta predavat novinata kato radostna vest
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обмислям дали да не почна да се ваксинирам против грип, защото съм в рискова група. Ще се радвам ако хора ваксиниращи се редовно споделят мнения - боледуват ли и т.н. Защото то е ясно какво съветват фармацевтичните компании - те и за антивирусните съветват, пък те са тотално неефективни според проучвания. Та какво е положението с ваксините?