Как да се храним при намалена функция на щитовидната жлеза?

Метаболизмът е забавен
30 дек 2016 21:11, Eкип на Puls.bg
0
Как да се храним при намалена функция на щитовидната жлеза?
Източник: Reuters
Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза в тялото с тегло, вариращо между 20 и 40 г. Разполага се пред трахеята, достигайки встрани до сънните артерии. Хормоните, синтезиращи се в нейните клетки, имат основно значение за обмяната на веществата, дейността на нервната система, както и за растежа на костите. Освен това оказват пряко влияние върху различни системи в организма – сърдечносъдова, стомашно-чревен тракт и други.
 
Намалената функция на жлезата се характеризира с появата на съответните симптоми, от които най-характерни са наддаване на килограми, запек, умора, нередовна менструация, задържане на вода, суха и груба кожа, лесно чувливи коса и нокти, забавено мислене, повишена разсеяност, както и изразена чувствителност към студ.
 
Възможно е изявата само на единични симптоми, поради което невинаги се мисли за наличие на заболяване на щитовидната жлеза. Това е и една от причините за ненавременното поставяне на правилна диагноза.
 
От вида на установената патология се определя и начинът на хранене. От значение за постигане на максимални резултати от лечението е успоредното спазване на назначената терапия заедно със съответния режим на хранене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари