Защо изпитваме удоволствие от храненето?

Какво се случва в мозъка ни
1 яну 2017 22:00, Eкип на Puls.bg
9
 Защо изпитваме удоволствие от храненето?
Източник: Reuters
Съществуват схващания, че желанието да се храним е подобно на сексуалното влечение. Стимулът да консумираме храна се корени в желанието ни да си доставим удоволствие, наслада.  Или хранейки се целим просто да копираме глада? 
 
Чувството на глад е физиологичният знак на организма за потребност от прием на храна. Обратното усещане е чувството на ситост, което настъпва у всеки един от нас след нахранване. 
 
Съвсем логично е, когато се нахраним да се чувстваме удовлетворени и по-щастливи. Естествената защитна реакция на тялото ни е да се предпазим от болката. Чувството на глад поражда спазми в стомашно-чревния тракт (така познатото „къркорене”), прилошаване и понякога болка.
 
След нахранване настъпва период на релаксация, който се управлява от парасимпатиковата автономна нервна система. Тя контролира и процесите на храносмилане, като засилва перисталтиката на стомаха и червата и ускорява процесите в храносмилателната система. Под контрола на парасимпатиковата нервна система организмът се демобилизира, успокоява и запазва своята енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: удоволствиехранене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Гз глава затрива" - стара поговорка.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормалните и здрави хора се хранят 5-6 пъти на ден.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото е вкусно...аммм
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има едни индивиди които се хилят ***'отски (серотонинова усмивка) след хранене с едни жълти плодове, а други постоянно заради хранене с тях през целият им живот. Съчетан с факта, че робите с по-здрави зъби са се продавали по-добре по време на колониализма, създава усещането за една спокойна колониална идилия.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо изпитваме погнуса и отвращение от днесаджиите? Щото са долни. Това е библейски факт