България е една от страните с най-високо ДДС на лекарствата

Каква ще бъде лекарствената политика през 2017?
4 яну 2017 10:55, Екип на Bloomberg
5
България е една от страните с най-високо ДДС на лекарствата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необходимо е да се преразгледа споразумението за свободно движение на лекарствата, за да може в крайна сметка лекарствата в държави като България да са на ниска цена, за да могат да бъдат достъпни, и едновременно с това абсолютно да се забрани реекспортът. Второто нещо, което трябва да се случи, е преминаване към генерично предписване и на трето място България продължава да е една от страните с най-високо ДДС върху лекарствата. Това коментира Антон Вълев от Националната аптечна камара в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и решението на правителството да отмени наредбата за тавана за доплащане на лекарства. Според Вълев ценовият коридор сам по себе си не е лош, но трябва да се приложи при друга схема на национална регулация, тъй като сега разликата ще трябва да се поеме от аптеките и търговците на едро.

"Всеки генерик в България си има собствено търговско име и фирмите участват на пазара все едно той е само от оригинали. Имаме около 850 лекарства под около 6000 търговски имена", допълни Вълев.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
B.B преди 7 години
Важното, е че сме стабилни!!!
4
0
 
2
 
! Отговори
Jonny преди 7 години
Цените на лекарствата са високи, защото икономическите структури, които въртят този бизнес в България (както и почти всеки друг от този калибър) са всъщност мафиотски формирования от ранния Пост-Соц. НО, не стига наглостта на този тлъст плъх на снимката, ами и неговият господар Огнян Донев беше избран и шумно рекламиран за Мистър Икономика 2016. Уникална държава, уникална икономика, уникални *** сме всички ние!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
честито на електората
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е с едни от най-високите данъци в света на човек от населението,преки и косвени!!Над 50 процента от дохода на обикновеният човек се обират под формата на данъци и акцизи!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Като няма ДДС как ще се издържат олигарси и здравна каса!!! Даже и акциз трябва,. Та по бързо да пукяса народа!!!