Е-здравеопазването ще намали опашките пред джипитата

Лекар: В много държави от ЕС идентификацията е с чип карта
4 яну 2017 20:10, Анисия Иванова
7
Е-здравеопазването ще намали опашките пред джипитата
Архив: Булфото

Електронното здравеопазване ще улесни нашата работа и ще намали опашките пред кабинетите. Това заяви в сутрешния блок на телевизията "Черно море" д-р Светлин Митев, председател на районната колегия на общопрактикуващите лекари(ОПЛ) във Варна и секретар на местната организация на БЛС.

"Трябва да отпаднат разпечатването и съхранението на хартия и да се въведат електронни направления за консултации при специалисти. При това положение пръстовият идентификатор ще играе ролята само на подпис на пациента", коментира д-р Митев.

Поводът бе експерименталното въвеждане на автентификатора за част от ОПЛ. Подобни пилотни практики обаче няма във Варна. Целта на експеримента е да се провери какви проблеми биха възникнали при въвеждане на пръстовия отпечатък при джипитата.

В много държави от ЕС идентификацията се осъществява с чип карта, поясни д-р Митев. Според него системата на отчитане не бива да се пренася механично от болниците при ОПЛ и специализираната доболнична помощ.

"Всичко трябва да се дообмисли добре, особено от техническа и правна точка. При хроничноболните например, които идват постоянно за лекарства, автентификаторът по-скоро ще пречи", обобщи д-р Светлин Митев.  


7
Още от
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Просто трябва да увеличат заплатите на всички лекари, да се инвестира в ново оборудване и медикаменти, и да, освен всичко друго, трябва да се обмисли добре как и дали може по-бързо да се обслужват пациенти с електронни средства вместо на хартия.
В САЩ както в много други държави (нали все питаме как е по света) много здравни заведения използват пръстов идентификатор, но той е по желание а не задължителен, цели по-бързо обслужване и явно работи. За разлика от този на нашия Московец!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките инвалиди и лежащо болни, дето пръстовия идентификатор ги прави диви и щастливи. Сега с някоя нова електронна умност и съвсем ще бъдат лишени от досъп до здравеопазване за сметка на едни не точно болни особи. Така ми се струва на мен.
2
6
 
13
 
! Отговори
Noname преди 1 година
Що за глупост? Как точно Е-здравеопазването ще намали опашките пред джипитата? Да не би болните да станат по-малко или бабите и дядовците с книжките ще си седят пред компютъра в къщи вместо пред кабинета?
1
16
 
7
 
! Отговори
акуд преди 1 година
аз подкрепям отпечатъците, за мен това е един по-добър начин да се спре мафията в здравеопазването източва чрез малцинствата

Маникюр със златни мотиви (галерия)
Маникюр със златни мотиви (галерия)

Маникюр със златни мотиви (галерия)

Завръщането на къдравия ластик за коса (галерия)
Завръщането на къдравия ластик за коса (галерия)

Завръщането на къдравия ластик за коса (галерия)