Генителен херпес – как се предава и каква е изявата?

Причинява се от херпесни вируси
4 яну 2017 21:00, Eкип на Puls.bg
2
Генителен херпес – как се предава и каква е изявата?
Източник: Reuters, архив

Херпесните заболявания се причиняват от херпесни вируси, които принадлежат към шест рода. Има открити осем вида херпесни вируса, които водят до заболявания при човека. Вирусите, които водят до развитие на заболяване в областта на гениталиите – генитален херпес, се означават като херпес симплекс вирус 2-HSV 2. В около 80% от случаите инфекцията е причинена от HSV 2, в останалите може да се дължи на херпес симплекс вирус тип 1 (HSV 1).

Предаване на инфекцията

Херпесните вируси засягат кожата и лигавицата на половата система при жената. Инфекцията се предава при полов контакт. При наличие на рани или при друг вид нарушаване на целостта на епителя се повишава възможността за предаване на херпесните вирусите. Преминавайки през епителните клетки, те достигат до сетивни структури на нервната система, където остават за дълъг период от време.

Предаването на инфекцията от болен на здрав човек най-често става при активна форма на инфекцията, тоест когато има развити кожни прояви на заболяването. Именно секретът, с който са изпълнени везикулите по кожата, е заразен и чрез него става пренасянето на инфекцията. В малък процент от случаите инфекцията може да се предаде през периода без кожни изяви.

Повече за гениталния херпес може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари