Зимните инфекции крият риск от възпаление на сърцето

Състоянието е познато и като "миокардит"
8 яну 2017 22:43, Eкип на Puls.bg
2
Зимните инфекции крият риск от възпаление на сърцето
Източник: Reuters, архив

Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул (миокард), което може да има от безсимптомно до фатално протичане. Съществуват разнообразни причинители на това заболяване, като най-общо могат да се разделят на инфекциозни и неинфекциозни. 

Зимният сезон води до завишен риск от инфекциозни миокардити, асоциирани с актуалните циркулиращи в обществото вируси и бактерии, някои от които имат афинитет, освен към дихaтелните пътища, също и към сърцето.

Такива са вирусът на грипа (Инфлуенца А, Инфлуенца В), парагрипните вируси, респираторно-синцитиален вирус (RS-вируси) и други. Бактериални причинители, свързани с някои от пневмониите, но можещи до причинят и миокардит са примерно: Стрептококи, Стафилококи и други. 

Инфекциозните причинители увреждат мускулатурата чрез директно навлизане в клетките, имунни процеси или чрез своите токсини. Засягането може да е огнищно или дифузно (на целия миокард) и до някъде от това зависят симптомите и късните последствия от миокардита.

Докато леките форми могат да бъдат излекувани за няколо седмици без усложнения, то при по-тежките ранните и късните последствия градират и варират от ритъмни и проводни нарушения, през кардиомегалия, кардиомиопатия до мълниеносна остра сърдечна смърт.

Повече за връзката между зимните инфекции и миокардита четете на Puls.bg


2
Още по темата: миокардитКардиология
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и летните инфекции крият същия риск.

Стига сте плашили хората!
1
3
 
0
 
! Отговори
Iihuuu преди 2 години
Ski i snowboard infinity :-)

Билки за здрави и силни кости
Билки за здрави и силни кости

Билки за здрави и силни кости

9 навика за здрав черен дроб
9 навика за здрав черен дроб

9 навика за здрав черен дроб