Грип при децата – какви могат да бъдат усложненията?

Грипна пневмония
11 яну 2017 22:10, Eкип на Puls.bg
2
Грип при децата – какви могат да бъдат усложненията?
Източник: Reuters, архив

Грипът или инфлуенца представлява остро респираторно заболяване, което се разпространява по въздушно-капков път. През зимните месеци настъпват епидемии, особено сред децата в затворени колективи - детски градини, ясли, училища. Усложнения на инфекцията са разнообразни, като най-често засягат дихателната система.

Грипна пневмония

Обикновено в иначе здрави деца без подлежащо хронично заболяване грипът причинява инфекция на горните дихателни пътища, която отшумява за 1-2 седмици. Въпреки това често заболяването може да се усложни с развитие на пневмония. Това се случва при 5-38% от инфектираните с грип А вирус, както и при 10% от инфектираните с грип B вирус. Причината може да бъде вирусна, бактериална или смесена:

  • Първичната вирусна пневмония се развива много бързо, а усложненията са сериозни. При нея 2-3 дена след първоначалните симптоми настъпва влошаване в общото състояние, температурата се задържа висока (обикновено над 40 оС), появява се кашлица, диспнея, болка в гърдите, цианоза. Рентгенографията на бял дроб показва картината на остър респираторен дистрес синдром, който е с лоша прогноза. Това усложнение се среща сравнително рядко, главно при имунокомпрометирани пациенти и такива с подлежащо хронично заболяване.

Повече за усложненията на грипа при децата може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При условие че има грип да доиде на кафе да ти го натресе и да си иде след това ба как има такива хора да те търси само при нужда вече се убедих