Студът повишава риска от инфаркт

При кои опасността е най-голяма?
12 яну 2017 21:15, Eкип на Puls.bg
2
Студът повишава риска от инфаркт
Източник: Reuters, архив

Ниските температури и резките промени на топло към студено време, създават висок риск за сърдечното здраве на хората. При минусовите градуси се наблюдава спазъм (свиване) на кръвоносните съдове, покачване на артериалното налягане, затруднение функцията на сърцето. При тези резки промени в тонуса и калибъра на съдовете се повлиява циркулацията на кръвта, както и коагулационната и функция, като се завишава рискът от тромбообразуване. Всичко това способства за развитие на хипертонични кризи и завишаване риска от инфаркт на миокарда.  

Грипът и другите респираторни инфекции през зимните месеци са допълнителен рисков фактор, водещ до покачване на кръвното и спадане на защитните силни на организма на фона на възпалителния процес. 

Доказателство за всичко това са регистрите от спешните и кардиологични отделения, показващи нарастване броя на болните с подобни усложнения в зимния сезон.

 Кои хора са със завишен риск?

При хората със сърдечносъдови заболявания рискът е най-голям предвид нарушените адаптационни механизми на сърцето и кръвоносните съдове. Такива са болни със сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, ритъмни нарушения. Възрастните хора попадат също в рисковата група за по-чести сърдечни усложнения след грип и „простуда“.

Повече връзката между ниските температури и повишеният риск от инфаркт четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Студът повишава риска от инфаркт". То ако беше така ескимосите отдавна щяха да са хвърлили топа