Настинката и проблемите с бъбреците

При лечението да мислим и за тях
14 яну 2017 22:52, Eкип на Puls.bg
1
Настинката и проблемите с бъбреците
Източник: Reuters, архив

През зимните месеци циркулират разнообразни вируси и бактерии, причиняващи инфекции на дихателните пътища. Такъв е включително актуалният за сезона грипен вирус. Независимо от причинителя, обикновено повечето дихателни инфекции протичат с покачване на телесната температура и други белези на възпаление, налагащи приема на противовъзпалителни симптоматични лекарства.

Наред с неоспоримите им ползи за овладяване на симптомите, те могат да причинят и редица проблеми на някои органи и системи при неспазване препоръките в листовката. Един такъв орган е бъбрекът. 

Структура на бъбреците и механизъм на увреждане

Бъбреците са главните органи в отделителната система на човек. Функцията им да пречистват кръвта и концентрират урина ги поставя в пряк контакт с токсини и медикаменти при тяхното елиминиране. Те водят до евентуално увреждане поради високата си концентрация в бъбречните структури, както и високия бъбречен кръвоток (над 25% от телесния). 

Крайните метаболити на някои лекарства са известни нефротоксини и увреждат бъбреците в различна степен  - от моментно, напълно възстановяващо се дразнене до тежки некротични промени и загуба на функционална способност.

Повече за настинката и бъбреците може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари