Нов метод ще лекува раните без белези

Революционно откритие
Обновена: 14 яну 2017 22:16 | 14 яну 2017 22:15,
0
Нов метод ще лекува раните без белези
Източник: Reuters, архив

Нов алтернативен метод за лечение на рани прави възможно зарастването им, оставяйки по-малко белези. Това става ясно от данните на ново проучване, проведено от изследователи от Пенсилванския университет в САЩ. 

Специалистите разработват начин, с чиято помощ лезиите да се манипулират така, че те да се лекуват като регенерират кожна, вместо съединителна тъкан, оставяйки едва забележими белези. По този начин белезите от операции ще бъдат почти невидими с просто око.

Този иновативен метод предоставя помощ на безброй пациенти и не на последно място на жените, претърпели цезарово сечение. 

Методът включва трансформиране на най-често срещаните клетки в раните в мастни клетки. Преди учените смятаха, че това е невъзможно сред хората. Мастните клетки, познати като "адипоцити", естествено се намират в кожата, но биват загубени при зарастването на раната и появата на белег. 

За разлика от мастните клетки, тези, които участват в зарастването на раната, нямат космени фоликули, което е причина те да изглеждат по-различно от нормалната кожа.

В продължение на години учените търсят начин, с чиято помощ да трансформират миофибробластите в мастни клетки, които не оставят белези. В статия, публикувана в сп. Science, специалистите твърдят, че са постигнали целта си. 

Те споделят, че тайната на метода е регенерирането първо на космените фоликули. След това, в отговор на сигналите от космените фоликули, се възстановява и мастната тъкан. По този начин раните зарастват по естествен начин, вместо процесът да води до появата на белези. Това се наблюдава както сред животински, така и сред човешки клетки. 

Специалистите допълват, че тези открития имат огромен потенциал в областта на дерматологията.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари