Желязодефицитна анемия и хранене

Кои да рисковите периоди за развитието ѝ?
16 яну 2017 18:50, Eкип на Puls.bg
0
Желязодефицитна анемия и хранене
Източник: Reuters, архив

Анемията представлява нарушение на транспорта и доставката на кислород, следствие от качествени и/или количествени промени в циркулиращите еритроцити. Тя е широко разпространено заболяване, като с най-висока честота са желязодефицитните анемии.

Рискови периоди за развитието на желязодефицитна анемия са ранната детска възраст, пубертетът и бременността с периода на кърмене. Причините за желязодефицитна анемия могат да бъдат различни – нисък внос на желязо с храната, при хронични кръвозагуби (най-често от стомашно-чревния тракт и женските полови органи), стомашни и чревни заболявания (атрофичен гастрит, резекции, ентероколити, паразитози), хронични инфекции, карциноми и други.

Основните симптоми при болните от анемия сe изразяват в често чувство на умора; нисък толеранс към физическа дейност; учестен пулс, дори и в покой; кожата и лигавиците са бледи, но при по-тъмна пигментация на кожата този симптом може да остане незабелязан. При по-дълга давност на заболяването са възможни и промени в концентрацията и по-трудно усвояване на нова информация.

Само малка част (около 10-15%) от приетото с храната желязо се усвоява от организма. В храни, които са богати на хемово желязо (свързано с белтъчен преносител) резорбцията на желязо от храната може да достигне до 20%. Богати на хемово желязо са месните продукти – месо и животински вътрешности (далак, черен дроб, бъбреци), някои риби и морски дарове. Докато храни съдържащи нехемово желязо са зърнените храни, бобови култури, ядки, повечето зеленчуци и други. Повишено усвояване на нехемовото желязо се наблюдава при едновременния прием на съдържащите го храни с богати на витамин С храни.

Още за храненето и желязодефицитната анемия може да прочетете на Puls.bg


0
Още от
Напиши коментар Коментари

Знаете ли, че... кожата старее от стрес?
Знаете ли, че... кожата старее от стрес?

Знаете ли, че... кожата старее от стрес?

Грешки при бръсненето, които вредят на кожата
Грешки при бръсненето, които вредят на кожата

Грешки при бръсненето, които вредят на кожата