Мода или отживелица e oбрязването?

Кои са положителните и отрицателните и страни?
16 яну 2017 22:40, Eкип на Puls.bg
49
Мода или отживелица e oбрязването?
Източник: Reuters, архив

Обрязването при мъжете рядко е въпрос на избор – това най-често се прави в ранна детска възраст или по препоръка на медицинско лице. Въпреки това, темата е силно противоречива. Какво знаем за тази практика? Кои са положителните и отрицателните и страни?

Макар на процедурата да се гледа предимно като на религиозен ритуал, тя е широко разпространена днес и често прилагана в съвременната медицина. Според щатско правителствено изследване, над 60% от всички новородени момчета в Северна Америка биват обрязвани скоро след раждането им, с информираното съгласие на родителите. 

Обрязването е операция, при която се отстранява подвижната кожа, покриваща главичката на половия член на мъжа – препуциум. При недостатъчна хигиена под препуциума се събират бактерии, вируси, остатъци от урина, сперма и секрети, отделяни от жлезите, наречени смегма. Смегмата създава условия за рязко повишаване на активността на микроорганизмите и става източник на инфекции.

Според щатско изследване, вероятността за развиване на полово предавана болест е два пъти по-висока при необрязани мъже. Това се дължи на факта, че препуциума може да бъде лесно разранен при по-бурна полова активност – микроскопичните ранички са лесен вход за вируси и бактерии. Също така, гънките образувани от кожата са идеална среда за престой и развитие на микроорганизми причиняващи гонорея, хламидиоза, микоплазма и др.

Употребата на презерватив е изпитан и почти сигурен начин за предпазване от подобни заболявания. Но и тук обрязването е от полза – без препуциум поставянето и задържането на кондома на място е много по-лесно. Ако препуциумът не е премахнат, той се хлъзга по вътрешната стена на презерватива и може да го отмести от стратегическото му място, дори да доведе до падането му. А това води до честа необходимост от “нагласяне“, което може да повлияе негативно на акта.

Обрязването обаче, не е съвсем безопасно и като всяка медицинска процедура, крие своите рискове. Датско изследване от 2013г. заключва, че операцията е възможно да доведе до меатална стеноза – стесняване на отвора на уретрата, което може да доведе до проблемно и дори болезнено уриниране. В изследването участвали 810 000 мъже, 33 750 от които били обрязани. В цялата група били установени 182 мъже с меатална стеноза, като 176 от тях били обрязани. 

Съществува и друг аргумент против обрязването – според някои, липсата на препуциум понижава чувствителността на главичката на пениса и отнема от удоволствието на половия акт. Този твърдения, макар широко разпространени, все още не са доказани от науката.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „Мъжко здраве“ на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
ЕКИ преди 7 години
НЯКОИ АФРИКАНСКИ ПЛЕМЕНА СА ОЩЕ ПО НАПРЕДНАЛИ В МЕДИЦИНАТА - ОБРЯЗВАТ СИ И МОМИЧЕНЦАТА/РАЗБИРАЙ ОСАКАТЯВАТ/
15
1
 
16
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Явно към момента за България е отживелица ! Навсякъде в обществото властва простащината! Образованието за нищо не служи и с нищо в живота не може да ти помогне. Шири се профанското разбиране ,че не е важно колко си учил и знаеш , а какво можеш! Всички сфери на живота са яхнати отполуграмотни мутри и милиционери ,владеещи грубата сила , взаимообвързаноста си и искуството да подкупваш! За това и държавата ни е на такова ниво! Върнахме се един век назад! Това се отнася и за образованието и за здра
14
5
 
27
 
! Отговори
БГто преди 7 години
В днешно време всеки има баня и е въпрос на лична хигиена да минаваш всекидневно под душа....така че обрязването не е на дневен ред....
13
26
 
8
 
! Отговори
Бай Осман преди 7 години
Неща свързани с хигиената са доста чужди на българите затова долу коментиращите се мъчат да се подиграват с обрязването. За тях тоалетната хартия е вълшебна вода не им трябва където и да се бършат с нея стават чисти като новородено бебе
12
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой от вас е родител на момче щеше да е по-запознат. Обрязването го има в цял свят. Не е религиозен ритуал, а медицинска необходимост, заради небрежни родители.
11
10
 
14
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Излезнала новина за обрязването и повечето коментиращи ръсат глупости като дори незнаят, че Исус Христос също е бил обрязан. Исус е евреин и всички евреи се обрязват като мюсюлманите.
10
2
 
25
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Обрязването е средновековна отживелица от най-тъмните езически и турски векове. То не е нужно никому освен на определени религиозни групи,които чрез него отличават себе си от останалите. Другото е камуфлаж за замазване на очите и риболовна кука за наивници.
9
1
 
5
 
! Отговори
gledaj gledaj преди 7 години
vupros kum ekip na pulstazi statiq za evropejzi li e pisana ili ste oburkali sajta
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има както физическо, така и духовно обрезание. Нашия Господ казва, че е важно духовното обрезание - чрез добри дела и любов към брата в Христа!
7
2
 
41
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
Природата каквото е дала си го е дала и си има причина. Резултат от дълга еволюция.Пък тоя, който не се къпи, и да го отреже направо целия, хигиената си пак няма да подобри...
6
17
 
16
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Комунистите обраха мандрите. Изядоха кашкавалите. Комунистите са напаст.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бал с маскиА бе защо заменихте със звездички името на пилето???
4
1
 
6
 
! Отговори
Бал с маски преди 7 години
Сега пък се появи още един странен. Той иска да ни внуши, че е мюсюлманин и се представя като "Ястреб".Другият сигурно не е българин и се прави на професор!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега кой се представя тук като "Професор"?
2
14
 
9
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Благодарение на моите високо интелектуални коментари рейтинга на Днec.бг изпреварва рейтинга на националните телевизии особено вечер. Аз съм антикомунист, анти-путинист.Следвам една нова Идеология която ще превземе Света: Бойковизма
1
15
 
6
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Аз съм Българин, Патриот и Народен Будител. Автор съм на дестки книги и дисертации.