Мода или отживелица e oбрязването?

Кои са положителните и отрицателните и страни?
16 яну 2017 22:40, Eкип на Puls.bg
49
Мода или отживелица e oбрязването?
Източник: Reuters, архив

Обрязването при мъжете рядко е въпрос на избор – това най-често се прави в ранна детска възраст или по препоръка на медицинско лице. Въпреки това, темата е силно противоречива. Какво знаем за тази практика? Кои са положителните и отрицателните и страни?

Макар на процедурата да се гледа предимно като на религиозен ритуал, тя е широко разпространена днес и често прилагана в съвременната медицина. Според щатско правителствено изследване, над 60% от всички новородени момчета в Северна Америка биват обрязвани скоро след раждането им, с информираното съгласие на родителите. 

Обрязването е операция, при която се отстранява подвижната кожа, покриваща главичката на половия член на мъжа – препуциум. При недостатъчна хигиена под препуциума се събират бактерии, вируси, остатъци от урина, сперма и секрети, отделяни от жлезите, наречени смегма. Смегмата създава условия за рязко повишаване на активността на микроорганизмите и става източник на инфекции.

Според щатско изследване, вероятността за развиване на полово предавана болест е два пъти по-висока при необрязани мъже. Това се дължи на факта, че препуциума може да бъде лесно разранен при по-бурна полова активност – микроскопичните ранички са лесен вход за вируси и бактерии. Също така, гънките образувани от кожата са идеална среда за престой и развитие на микроорганизми причиняващи гонорея, хламидиоза, микоплазма и др.

Употребата на презерватив е изпитан и почти сигурен начин за предпазване от подобни заболявания. Но и тук обрязването е от полза – без препуциум поставянето и задържането на кондома на място е много по-лесно. Ако препуциумът не е премахнат, той се хлъзга по вътрешната стена на презерватива и може да го отмести от стратегическото му място, дори да доведе до падането му. А това води до честа необходимост от “нагласяне“, което може да повлияе негативно на акта.

Обрязването обаче, не е съвсем безопасно и като всяка медицинска процедура, крие своите рискове. Датско изследване от 2013г. заключва, че операцията е възможно да доведе до меатална стеноза – стесняване на отвора на уретрата, което може да доведе до проблемно и дори болезнено уриниране. В изследването участвали 810 000 мъже, 33 750 от които били обрязани. В цялата група били установени 182 мъже с меатална стеноза, като 176 от тях били обрязани. 

Съществува и друг аргумент против обрязването – според някои, липсата на препуциум понижава чувствителността на главичката на пениса и отнема от удоволствието на половия акт. Този твърдения, макар широко разпространени, все още не са доказани от науката.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „Мъжко здраве“ на Puls.bg

 


49
Още от
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
ЕКИ преди 1 година
НЯКОИ АФРИКАНСКИ ПЛЕМЕНА СА ОЩЕ ПО НАПРЕДНАЛИ В МЕДИЦИНАТА - ОБРЯЗВАТ СИ И МОМИЧЕНЦАТА/РАЗБИРАЙ ОСАКАТЯВАТ/
16
1
 
15
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 1 година
Явно към момента за България е отживелица ! Навсякъде в обществото властва простащината! Образованието за нищо не служи и с нищо в живота не може да ти помогне. Шири се профанското разбиране ,че не е важно колко си учил и знаеш , а какво можеш! Всички сфери на живота са яхнати отполуграмотни мутри и милиционери ,владеещи грубата сила , взаимообвързаноста си и искуството да подкупваш! За това и държавата ни е на такова ниво! Върнахме се един век назад! Това се отнася и за образованието и за здра
15
4
 
26
 
! Отговори
БГто преди 1 година
В днешно време всеки има баня и е въпрос на лична хигиена да минаваш всекидневно под душа....така че обрязването не е на дневен ред....
14
25
 
7
 
! Отговори
Бай Осман преди 1 година
Неща свързани с хигиената са доста чужди на българите затова долу коментиращите се мъчат да се подиграват с обрязването. За тях тоалетната хартия е вълшебна вода не им трябва където и да се бършат с нея стават чисти като новородено бебе
13
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой от вас е родител на момче щеше да е по-запознат. Обрязването го има в цял свят. Не е религиозен ритуал, а медицинска необходимост, заради небрежни родители.
12
10
 
13
 
! Отговори
Турчина преди 1 година
Излезнала новина за обрязването и повечето коментиращи ръсат глупости като дори незнаят, че Исус Христос също е бил обрязан. Исус е евреин и всички евреи се обрязват като мюсюлманите.
11
2
 
23
 
! Отговори
Исти преди 1 година
Обрязването е средновековна отживелица от най-тъмните езически и турски векове. То не е нужно никому освен на определени религиозни групи,които чрез него отличават себе си от останалите. Другото е камуфлаж за замазване на очите и риболовна кука за наивници.
10
1
 
4
 
! Отговори
gledaj gledaj преди 1 година
vupros kum ekip na puls
tazi statiq za evropejzi li e pisana ili ste oburkali sajta
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има както физическо, така и духовно обрезание. Нашия Господ казва, че е важно духовното обрезание - чрез добри дела и любов към брата в Христа!
8
2
 
40
 
! Отговори
МУСАка преди 1 година
Природата каквото е дала си го е дала и си има причина. Резултат от дълга еволюция.
Пък тоя, който не се къпи, и да го отреже направо целия, хигиената си пак няма да подобри...
7
17
 
15
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Комунистите обраха мандрите. Изядоха кашкавалите. Комунистите са напаст.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бал с маски

А бе защо заменихте със звездички името на пилето???
5
1
 
5
 
! Отговори
Бал с маски преди 1 година
Сега пък се появи още един странен. Той иска да ни внуши, че е мюсюлманин и се представя като "***".
Другият сигурно не е българин и се прави на професор!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега кой се представя тук като "Професор"?
3
14
 
8
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Благодарение на моите високо интелектуални коментари рейтинга на Днec.бг изпреварва рейтинга на националните телевизии особено вечер. Аз съм антикомунист, анти-путинист.
Следвам една нова Идеология която ще превземе Света: Бойковизма
2
15
 
5
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Аз съм Българин, Патриот и Народен Будител. Автор съм на дестки книги и дисертации.
1
3
 
19
 
! Отговори
до професор преди 1 година
така ли е по стара турска традиция

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци
Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)
Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)