Как се развива акнето?

И защо се появява то
Обновена: 17 яну 2017 21:22 | 17 яну 2017 20:51,
3
Как се развива акнето?
Източник: Reuters, архив

Акнето може да се появи по лицето, гърба, гърдите, а понякога и по врата и раменете. Кожното състояние крие риск и от перманентни белези. Сред най-често срещаните форми на акнето са пъпките с бял връх. 

Също както черните точки, пъпките с бял връх представляват комедони. Те се образуват от мъртви кожни клетки, мазнина и бактерии, които блокират порите. В случаите, когато пората остане отворена, се образува черна точка, а когато тя е затворена, става дума за затворени комедони – пъпки с бял връх. Черните точни имат тъмен цвят, заради контакта с въздуха. 

Причината за развитието на акнето не е напълно ясна, но се знае, че хормоналните „сътресения“ оказват влияние. Те може да се дължат на пубертета, бременността, менструацията и преустановяване приема на контрацептивни таблетки. Повишеното образуване на себум също е фактор. 

Други фактори, повишаващи риска от поява на акне, включват употреба на определени козметични или други продукти, повишените нива на влага и потенето.

Акнето може да се развие и когато пората се инфектира с бактерията Propionibacterium acnes, която естествено се намира върху кожата. 

В данни на скорошно проучване не се посочва връзка между акнето и хранителния режим, лошата хигиена или стреса. Установява се, че състоянието му може да се утежни от прием на определени медикаменти, неудобни дрехи, замърсяване, изстискване на пъпките или интензивно триене на кожата. 

При момичетата и жените може да се наблюдава влошаване на акнето между 2 и 7 дни преди началото на менструация. 

За адекватно справяне с този кожен проблем е препоръчително да се консултираме с дерматолог, който да назначи правилното за нас лечение.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
печатна грешка преди 7 години
Къде е второто "а" в последната дума на заглавието !
1
1
 
1
 
! Отговори
с маска е секси преди 7 години
Положението на кожата ми е потресаващо,но знам че вие ще се смилите когато ви свърши бензина