Как алкохолът влияе на организма?

Защо ни напива?
19 яну 2017 21:58,
10
Как алкохолът влияе на организма?
Източник: Reuters, архив

Без значение от вида им, всички алкохолни напитки съдържат една и съща молекула, която оказва влияние на мозъка – етанол. 

Етанолът забавя мозъка, като се свързва два вида рецептори – GABA и NMDA. GABA има свойството да потиска поведението, затова, когато етанолът се свърже с тези рецептори, се забавят съобщенията на нервните клетки. Това ни успокоява, релаксира и води до по-лековато поведение от обичайното. 

Етанолът блокира и NMDA рецепторите, което е причина за чувство на умора и може да попречи на паметта. Колкото по-голямо е количеството етанол, толкова по-малко се очаква да помним. 

Същевременно етанолът води до синтез на стимулантите норепинефрин, адреналин и кортизол, които водят до еуфорично усещане. 

Колкото повече алкохол консумираме, толкова повече се учестява сърдечният ритъм. Въздушните пътища се отварят и изпращат повече кислород към мозъка, вследствие на което сетивата се засилват. 

В мозъка се освобождава и веществото, което води до приятни усещания – допамин. Затова алкохолът често ни кара да взимаме грешни решения.

Повече за начина, по който алкохолът ни напива, заедно с видео по темата, може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Дядо преди 6 години
Най-големите глупости и простотии на младини съм правил под влиянието на алкохола?!?!?!За някой грешки,пропуски или слабости тогава,съжалявам и до днес!Сега съм пълен въздържател-не пия и не пуша,НО влакът заминал?!?!?!Съвет към младите:Бъдете умерени,употребявайте,НО не прекалявайте и не злоупотребявайте! Имайте си и си знайте мярката!Велико нещо е мярката!И запомнете,че алкохолът НЕ ПРОЩАВА!!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Чичка преди 7 години
Тази вечер ще проведа експеримент как точно влиае алкохола на моят организъм. В теста ще участват домашна ракия, туршия и мезе.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А преглед на главата правиш ли си?Имам чувството, че скоро не си се преглеждал там...
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пия като дивак правя си важни прегледи и наздраве
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе де да знам, ама след 3 големи узо клатя цяла нощ и нямам свършване. Като се обадя на една дето редовно си е клатя първо ме пита да не съм пил узо,защото знае, че на другия ден няма да може да отиде на работа. Абе алкохола си е хубава работа, но винаги с мярка. Ако не можете да пиете по добре не го правете и пийте умерено. Спрете точно тогава, когато ви стане най хубаво. Преминете ли го момента и продължите ли после ще съжалявате. И ударете някое узо преди кекс да видите за какво говоря.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дреме ми не пия12703
2
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отлично!!!!
1
4
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 7 години
Напива само Maлоyмниците.