Първата седмица на новороденото

Трябва да му се осигури добър топлинен комфорт
20 яну 2017 22:40, Eкип на Puls.bg
2
Първата седмица на новороденото
Източник: Reuters, архив

Бременността при човека трае средно 40 седмици или 280 дни. Това е дълъг период, който е необходим на детето, за да могат неговите органи да се развият до такава степен, че то да започне своя самостоятелен живот. Самото раждане е стресов момент за бебето – то напуска комфорта на майчината утроба и попада в една изцяло нова и непозната до момента среда.

В матката бебето е в т.нар. ембрионална поза - със свити към тялото крачета и ръчички. По този начин то заема възможно най-малко място. След раждането бебето запазва повишения тонус на флексорните мускули на ръцете и краката (тези, които сгъват крайниците), като те остават свити в първите няколко седмици.

В началото крачетата на детето могат да изглеждат дори криви. Няма място за притеснение обаче, постепенно този хипертонус се преодолява и до 6-месечна възраст бебето вече е способно напълно да разпъва крачетата и ръчичките си.

Тъй като детето е напуснало топлата и комфортна среда на матката, в началото трябва да му се осигури добър топлинен комфорт. То трябва да е облечено с два слоя памучни дрехи и завивка, а температурата на стаята да е между 21-24 оС.

Повече за новороденото през първата му седмица може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
4
 
! Отговори
Първи преди 7 години
първата седмица - кошмар за родителите