Няколко причини за сънливост и умора

Липсата на сън, но не само
21 яну 2017 21:03,
3
Няколко причини за сънливост и умора
Източник: Reuters, архив

Умората и сънливостта са сред най-често срещаните проблеми на модерния човек и много често причините за появата им остават неясни. За да се справим с тези нарушения, от основно значение е да разберем какво може да доведе до тях, а някои от причинителите невинаги се разпознават лесно..

1. Недостатъчен сън

Липсата на адекватна почивка през нощта може да отрази негативно върху концентрацията и цялостното здравословно състояние. Възрастните хора се нуждаят от 7 – 9 часа сън всяка нощ. 

Важно е сънят да стане приоритет и да се придържаме към определен график ежедневно. За да бъде сънят по-качествен, в спалнята не бива да има компютри, мобилни телефони или телевизор. А ако след предприетите мерки, имаме проблем със съня, следва да обърнем към специалист. 

2. Сънна апнея

Често се случва да се придържаме към графика за сън, смятайки, че спим достатъчно, но в действителност да бъдем засегнати от сънна апнея. При това състояние дишането през нощта спира за кратко, което ни събужда за момент, но може да не разберем за това. Резултатът е недоспиване, въпреки прекараните осем часа в леглото.

3. Анемия

Анемията е сред водещите причини за сънливост при жените. Загубата на кръв по време на менструация води до дефицит на желязо. 

При анемията, причинена от дефицит на желязо, от полза е приемът на хранителни добавки и консумацията на храни с богато съдържание на желязо, като постно месо, черен дроб, боб.

4. Депресия

Може да смятаме, че депресията е психично нарушение, но тя допринася и за множество физически оплаквания. Сред тях са умора, главоболие и загуба на апетит. Ако се чувстваме потиснати и уморени в продължение на повече от няколко седмици, следва да се обърнем към лекар.

Още полезна информация четете в рубриката „Сън“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Белег за лошо оросяване на мозъка. Възможен скорошен инсулт.