Шок – най-спешното състояние в медицината

Какво представлява?
22 яну 2017 13:20, Eкип на Puls.bg
3
Шок – най-спешното състояние в медицината
Източник: Reuters, архив

Шокът е остро животозастрашаващо състояние, характеризиращо се с дифузно намаление в доставката на кислород и хранителни метаболитни продукти до клетките. Крайният резултат е тъканна хипоперфузия, което в последствие води до развитие на обратими клетъчни промени, понижено кръвоснабдяване на жизненоважните органи - перфузия. Липсата на медицинска намеса води до трайни, необратими, промени и до развитие на клинична и биологична смърт. 

Обикновено шок се развива след масивна травма, съпроводена с кръвоизлив, при структурно увреждане на гръдния кош и корема, при масивни изгаряния, удавяне, масивна алергична реакция и други. Възможно е развитието на шок при хронични болни от сърдечни и белодробни заболявания, например развитие на кардиогенен шок след прекараване на обширен миокарден инфаркт. 

Какви видове шок съществуват?

Клиничната класификация на шок се появява още през далечната 1972 г. от Хиншоу и Кокс, която намира приложение и до днес. Според тях основните видове шок са хиповолемичен, кардиогенен, обструктивен, дистрибутивен и ендокринен шок.

Повече за шока и различните му видове четете на Puls.bg


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Клинична смърт е най-спешното състояние.
В повечето случаи завършва с истинска, тоест юридическа смърт, при която пишат смъртен акт. В някои случаи обаче може да се спаси жертвата.
Например при преохлаждане, най-известният случай е студентката по медицина Анна Багенхолм, която след ски спускане в Норвегия пада в ледена вода и почти замръзва.
Била е в клинична смърт няколко часа докато успяват да я съживят, след което рехабилитацията е продължила месеци.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова неграмотно написано, че автора го е срам да си сложи името. Ами така е когато магистралки се изявяват като драскачки по теми които не разбират. Виж ако статията беше за венерически болести щеше да е блестяща. Просто щяха да си опишат личният опит от целия си трудов стаж на околовръстното.