Шок – най-спешното състояние в медицината

Какво представлява?
22 яну 2017 13:20, Eкип на Puls.bg
3
Шок – най-спешното състояние в медицината
Източник: Reuters, архив

Шокът е остро животозастрашаващо състояние, характеризиращо се с дифузно намаление в доставката на кислород и хранителни метаболитни продукти до клетките. Крайният резултат е тъканна хипоперфузия, което в последствие води до развитие на обратими клетъчни промени, понижено кръвоснабдяване на жизненоважните органи - перфузия. Липсата на медицинска намеса води до трайни, необратими, промени и до развитие на клинична и биологична смърт. 

Обикновено шок се развива след масивна травма, съпроводена с кръвоизлив, при структурно увреждане на гръдния кош и корема, при масивни изгаряния, удавяне, масивна алергична реакция и други. Възможно е развитието на шок при хронични болни от сърдечни и белодробни заболявания, например развитие на кардиогенен шок след прекараване на обширен миокарден инфаркт. 

Какви видове шок съществуват?

Клиничната класификация на шок се появява още през далечната 1972 г. от Хиншоу и Кокс, която намира приложение и до днес. Според тях основните видове шок са хиповолемичен, кардиогенен, обструктивен, дистрибутивен и ендокринен шок.

Повече за шока и различните му видове четете на Puls.bg


3
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Клинична смърт е най-спешното състояние.
В повечето случаи завършва с истинска, тоест юридическа смърт, при която пишат смъртен акт. В някои случаи обаче може да се спаси жертвата.
Например при преохлаждане, най-известният случай е студентката по медицина Анна Багенхолм, която след ски спускане в Норвегия пада в ледена вода и почти замръзва.
Била е в клинична смърт няколко часа докато успяват да я съживят, след което рехабилитацията е продължила месеци.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова неграмотно написано, че автора го е срам да си сложи името. Ами така е когато магистралки се изявяват като драскачки по теми които не разбират. Виж ако статията беше за венерически болести щеше да е блестяща. Просто щяха да си опишат личният опит от целия си трудов стаж на околовръстното.

Какво не бива да правите на празен стомах?
Какво не бива да правите на празен стомах?

Какво не бива да правите на празен стомах?

Как да балансираме тялото си след 35
Как да балансираме тялото си след 35

Как да балансираме тялото си след 35