С тест на урината ще става ясно какво консумираме

Може да определи доколко здравословна е диетата ни
Обновена: 24 яну 2017 19:50 | 24 яну 2017 19:37,
0
С тест на урината ще става ясно какво консумираме
Източник: Reuters, архив

Тест на урината може да разкрие доколко здравословен е хранителният ни режим. Той е разработен от британски изследователи. 

Специалистите смятат, че иновативният тест може да бъде от полза за подобряване на храненето, включително и с цел сваляне на излишни килограми, тъй като хората обикновено са несериозни по отношение на хранителните си навици. 

Тестът идентифицира химическите вещества, които се образуват, докато храната се обработва в организма. Според изследователите тестът може да бъде на разположение след няколко години. 

Пробите се анализират, за да се определи структурата на „плаващите“ в нея химически вещества. Това дава информация за последните две изконсумирани ястия, както и за хранителните навици в дългосрочен аспект. 

Резултатите от обработването на плодовете, зеленчуците, рибата и различните видове месо оставят определен „подпис“ в урината. Възможно е да се идентифицира и информация за метаболизма и чревното здраве. 

Тестът е разработен в сътрудничество между изследователи от Университета на Абъристуит, Кралския университет в Лондон и Университета на Нюкасъл, Великобритания. Според изследователите той може да бъде средство за персонализирано наблюдение на хранителния режим.

Специалистите смятат, че резултатите от този тест биха могли да помогнат и в борбата със затлъстяването или заболявания като диабет тип 2. Те допълват, че провеждането му сред по-голяма група хора може да очертае хранителния режим на нацията, което да се използва за създаването на по-добри кампании, свързани с общественото здраве. 

Изследователите успяват да забележат различията между здравословната и нездравословната диета, след като тестват 19 души, които за известен период от време консумират контролиран набор от ястия. 

Те представляват четири хранителни хранителни режима, пробите от урината се взимат сутрин, обед и вечер. 

Данните са поместени в The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Повече полезна информация за различни изследвания в областта на медицината може да намерите в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари