Значението на хранителния режим при диария

Основни правила за хранене
Обновена: 26 яну 2017 16:26 | 26 яну 2017 16:25, Eкип на Puls.bg
2
Значението на хранителния режим при диария
Източник: Reuters, архив

Като диария се определя състояние, при което в рамките на 24 часа засегнатото лице е имал 3 или повече изхождания, които са с водниста консистенция. Значение има и количеството на изпражненията за едно денонощие. Най-общо диарията може да бъде разделена на остра и хронична. Към групата на острите се причисляват диарии с продължителност до две седмици, а за хроничните е характерно персистиране на симптомите и след този период.

Най-честите причини за диария са заразяването с различни патогенни (болестотворни) микроорганизми – бактерии, вируси, паразитози. Причините могат да бъдат още хранителни токсикоинфекции, лекарствено-индуцирани, вследствие на нарушено смилане или абсорбция на храната, автоимунни заболявания, тумори по хода на чревния тракт и други.

В практиката се прилагат някои основни правила за хранене по време на диария и във възстановителния период. Но освен тяхното спазване е от значение и индивидуалният подход към всеки пациент и по-конкретно рестрикционните мерки по отношение на менюто да се определят според поносимостта към различните храни – тоест как консумацията им повлиява симптомите при всеки отделен пациент.

Първостепенно е установяване на причината за диария, за да се назначи подходящо лечение. Хранителната диета има значение за по-бързото възстановяване и отшумяване на диарията, но не винаги тя е достатъчна.

Какви са препоръките за хранене при диария може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
дришо преди 7 години
Благодаря че ми обяснихте какво значи диария.
1
0
 
2
 
! Отговори
Към МОН преди 7 години
Това е важно за началника на РУО-Кърджали,Гроздан Колев.Напоследък е много разстроен!Помогнете му!