Отстраниха сачма от окото на 16-годишен младеж

Сложната операция в УМБАЛ "Свети Георги" е преминала успешно
28 яну 2017 11:30, Александър Попов
7
Отстраниха сачма от окото на 16-годишен младеж
Снимка: УМБАЛ "Свети Георги"

Лекари от УМБАЛ "Свети Георги" извършиха сложна операция, с която отстраниха сачма от окото на 16-годишен младеж от Симеоновград, съобщи началникът на Клиниката по очни болести в болницата проф. д-р Нели Сивкова.

Тя припомни, че миналия петък, 20 януари, момчето е било простреляно в дясното око. След втората операция става ясно, че сачмата е с неправилна конусовидна форма и с приблизителни размери 9 мм дължина и 6 мм ширина. Тя е разкъсала горния клепач и е проникнала в стъкловидното тяло на 3 мм от зрителния нерв.

Още вечерта на 20 януари дежурният екип в клиниката, начело с д-р Александър Герджиков, извършва първата операция – за първична реконструкция на окото и клепача. Веднага започва и борбата с евентуална инфекция, като са назначени два широкоспектърни антибиотика.

При втората операция, водена от проф. д-р Нели Сивкова, е изчистена и отстранена собствената помътнена леща на пациента – т.нар. травматична катаракта.

Имало е и множество кръвоизливи, а самото чуждо тяло се е капсулирало в кухината на стъкловидното тяло и е вкарало със себе си бактерии, недостъпни за антибиотиците.

Забивайки се в ретината, сачмата я разкъсва на няколко места и спира на 3 мм от зрителния нерв. Екстракцията е извършена със специален пинсет, като се е наложило да бъде разгърната разкъсаната и отлепена ретина. Кухината на стъкловидното тяло е запълнена с тежко силиконово масло, за да се притисне разкъсана ретина. В края на операцията е използван ендолазер. 

Прогноза за частичното възстановяване на зрението на дясното око ще може да се даде едва след няколко месеца, когато с нова операция ще се отстрани силиконовото масло. Очакванията на проф. Сивкова и екипа й са 16-годишният младеж да може да вижда спокойно най-горния ред от зрителната таблица – буквите и знаците там са с най-едър шрифт. Лявото око на момчето не е било засегнато при индицента.

Операцията е високоспециализирана и е обект на най-трудната очна хирургия – витреоретиналната, която обхваща задния очен сегмент, т.е. най-труднодостъпните области на окото - стъкловидното тяло и ретината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: умбалочна операция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поклон и браво ! значи,имало останали кадърни лекари в бг.
4
0
 
8
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
В болница Св.Георги работят уникялни специалисти! Бог да ги благослови. Живея в Германия и мога да кажа едно-покон пред кадърните български лекари, които въпреки мизерните условия, останаха да лекат болния български народ. Тук такива специалисти рядко се срещат, въпреки парите и условията в болниците.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дълбок поклон пред такива Български лекари.Бъдете живи и здрави!
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!!
1
2
 
15
 
! Отговори
Баш трол преди 7 години
Браво ! Такива новини и такива подвизи трябва да се пишат. Този коментар го правя пробоно и мама тролка от Дондуков няма да ми го плаща.