Стресът блокира сетивата и мозъка ни

Пречи на сетивното учене
28 яну 2017 17:35,
2
Стресът блокира сетивата и мозъка ни
Източник: Reuters, архив

Стресовият хормон може не просто да ни доведе до ръба. Според германски изследователи той също така отслабва и нашите възприятия. 

Специалистите установяват, че хормонът на стреса кортизол блокира способността на сетивата ни да учат. Това става ясно по време на тест, който включва сетивна стимулация.

Участниците в проучването са подложени на стимулация на пръстите на ръцете, след което са тествани, за да се установи колко близко едно до друго трябва да бъдат две усещания, за да не можем вече да ги различим като отделни стимули. Това е точката, когато две усещания стават едно. Колкото по-близо е тази точка, толкова по-интензивно е усещането за допир. 

Когато нечие усещане за осезание по време на теста се подобри, процесът означава научаване, поясняват изследователите. Невролозите третират половината участници с кортизол и установяват, че при тях няма почти никакво подобрение, в сравнение с тези, на които е дадено плацебо. 

Според авторите това означава, че стресът блокира промените в сензорния кортекс на мозъка.

От данните на предишни проучвания се установява, че стресът може да попречи на възстановяване на спомените. Сега вече става ясно, че има и голям ефект върху възприятието и процесите, свързани с ученето. 

Докато сред плацебо групата се наблюдава близо 15% подобрение в сетивнотото възприятие, една доза от 30 мл кортизол напълно „блокира“ всяко подобрение. Тъй като кортизолът е ключов хормон в организма, изследователите поясняват, че стресът потиска сетивното учене.

Тази информация може да бъде изключително важна за хората, които приемат кортикостероиди, както тези, страдащи от имунологични и неврологични заболявания. 

Данните са поместени на страниците на сп. Psychoneuroendocrinology.

Повече полезна информация може да откриете в рубриката „Здрав ум“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
outlaw преди 7 години
и добавете в статията че и оная работа не става
1
1
 
0
 
! Отговори
:)))))))))))))))) преди 7 години
Жълтите ви болни мозъци, вероятно са напълно блокирани - особено на тия, дето подбират снимковия материал - *** то от дефектен мат'риЯл, к'во да очакваш!Напъните ви за преводна научност са колкото и нелепи, толкова и забавни!То в днескато е така - или се плагиатства, или се клевети и клюкари.Когато долнопробието е стил, няма как да се помогне :)))И да не прекъсвате ;) !лиз, близ трибуквието ми! бегом марш!