Унищожава ли марихуаната мозъчни клетки?

Може ли да доведе до мозъчно увреждане?
28 яну 2017 22:00, Eкип на Puls.bg
36
Унищожава ли марихуаната мозъчни клетки?
Източник: Reuters, архив

Едно от най-популярните твърдения за канабиса е, че унищова мозъчни клетки и води до мозъчни увреждания. Тези убеждения датират от 70-те и 80-те години на миналия век, когато в САЩ и западна Европа е имало масова пропаганда, насочена срещу употребата на марихуана по политически и икономични причини. 

Все още, канабисът се сравнява с алкохола и тютюневите изделия като вредност. За разлика от тях обаче, съвременната медицина доказва, че канабисът не уврежда мозъчната тъкан при прием и оставя трайни поражения или следи.

 Митът за гибелта на мозъчни клетки е разбит за пореден път от учените Б. Уейланд и екип невролози, които публикуват в световно уважавания Journal of Neuroscience на 28.01.2015 свое изследване. В него те детайлно описват влиянието на марихуаната върху формата и обема на редица тъкани, включително мозъчната кора, неврони, прилежащо ядро, хипокампус, малък мозък, амигдала, сиво вещество и др. 

Поради точността на метода, използван от учените, те разкриват пълната липса на трайни или дори временни ефекти на марихуаната върху морфологията и структурата на споменатите тъкани в мозъка.

Временните ефекти на канабиса в мозъка, засягащи краткотрайната памет, изчезват часове след приема и не оставят трайни последици, заключва екипът. При продължителен прием или тежка употреба, трайни последици при възрастни също няма, но до възвръщане на пълната сила на краткотрайната памет могат да изминат от 1 до 3 седмици.

Eдно нещо трябва да е ясно, предупреждават учените: изследванията са провеждани с хора на възраст над 18 години. При тийнейджърите мозъкът като орган все още преминава през различни стадии на развитие и това го прави силно податлив на влияние от всякакви субстанции. Макар да не са установени точни изменения или промени в IQ, подрастващите не бива да се излагат на влиянието на някое от десетките активни вещества в канабиса, понеже ефектите им могат да бъдат индивидуални и непредсказуеми.

Още полезна информация може да откриете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
за ганджата не знам ама днес беге трепат *** изместо. трима души коментират (и аз та 4) във всички теми и единия пцува тиквата, единия евреите, единия му диктуват кво да пише и не се справя с правописа, ама въобще, тоест или е хамалин или е на 12. де проявете малко творчество, ***.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 12Не само за изкуство, а и против главоболие помага в минимални количества. Впрочем, змийската отрова също се ползва за лекарство в определени количества. Всяка билка е полезна за нещо, потретвам - зависи от количеството.P.S. Не пуша!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марихуаната е полезно растение. За болки в кръста сплита се три конеца канап /може и без сплитане/ като плитка се връзва на голо около кръста да не е стегнат ЕФЕКТА Е ПОРАЗИТЕЛЕН и на практика безплатен. Пробвайте и не го сваляйте зимата.
27
1
 
1
 
! Отговори
Каменов преди 7 години
legalize it
26
5
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Въпросните учени са установили, че няма морфологични промени в мозъка, но има и други промени, които очевидно някак са пропуснали.. Въобще не си мислете, че тревата е безвредна и може да си пуфтите вовеки, без да перкулясате в един момент!
25
8
 
5
 
! Отговори
Ан преди 7 години
Стига да не се прекалява с нея даже си се чувстваш отлично. Най - обичам да пуша сутрин с кафето. Тогава целият ми ден е доста добър и ползотворен.
24
1
 
5
 
! Отговори
Карнобатски Пещерняк преди 7 години
Слава на алкохола и тютюна - там вяма дилъри и има акциз!
23
8
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
Винаги управляващите са имали нужда електоратът да бъде весел и безкритичен.Явно алкохолът,пропагандата и всякакви други розови хапчета не са достатъчни та и марихуана се пропагандира.Кой ли депутат стой зад тези пропаганди?Не стига,че народът ни е беден,а сега и стая гадост ще му измъкват парите!Сериозно се нуждаем от български Пиночет които поне наркодилърите в затвора да вкара!
22
11
 
13
 
! Отговори
да,ама не преди 7 години
В част от случаите марихуаната е причина за шизофрения.В България е забранена употребата и притежанието на марихуана.Ако пушите и шофирате ви свалят номерата на автомобила и ви санкционират допълнително.Марихуаната е полезна само за тези които я продават.То и с тютюна е така-едни хора отглеждат и продават и живеят царски от това.Търговците и в двата случая печелят по добре!Колкото до пристрастяването-то тютюна води до пристрастяване,та камо ли марихуаната!
21
3
 
5
 
! Отговори
д преди 7 години
Може,вижте Евгений Дайнов.Не че някога е бил умен ..............
20
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само дето канабисът не е наркотично вещество, за разлика от алкохол, никотин,кофеин, захар и др.Няма пристрастени към канабис хора!
19
7
 
20
 
! Отговори
чичко паричко преди 7 години
Тук мирише на платена публикация.Годините опит показват, че няма нищо хубаво, което да произлезне от употребата на каквито и да е наркотични вещвства.Сега се опитват да обяснят както и че тревата видиш ли е полезна... Да "полезна" е за хора в напреднал стадий на рак, на които никой не може да помогне.
18
1
 
11
 
! Отговори
сасасаа преди 7 години
Израел не е най-големия износител на канабис,не коментирайте неща които явно не разбирате
17
3
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Защото центровете, активни при създаване на изкуство, не са в предната част на главния мозък.
16
8
 
9
 
! Отговори
Тетра Хидро преди 7 години
И аз пуша от 1998г. Помня козът, като беше левче. Нон стоп индийски коноп влиза в белия ми дроб. Очите ми са с цвета на Сектор "Г" и нося званието: Тетра хидро бригаден генерал. А вий си пийте шльокавицата .., че ядох чуден кекс !
15
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пуша от 1998-*** насам и трябваше да съм се превърнал в зеленчук от тревата, ако бяха верни твърденията, че убива мозъчни клетки. Коефициентът ми на интелигентност е 134, така че ми се струва, че излишо анатемосват треволяка.
14
3
 
9
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
Marata kato alkohola samo che neti dava energia mi te prai kartof.az umen trevuman ne sum sreshtal.ima no te pushat po malko
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един път завинаги трябва да се разбере, че няма билка и лекарство, което да го приемаш всеки ден по три пъти, въпреки че си здрав и да няма отрицателни ефекти. Лекарство и отрова е едно и също нещо, всичко е въпрос на навременна, правилна употреба и дозировка.
12
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- Унищожава ли марихуаната мозъчни клетки?- Не.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де ако е така защо много музиканти художници и така наречени "хора на изкуството" са създали едни от най-добрите си произведения пияни или под въздействието на някакви наркотични вещества?Не ,че употребявам трева нито пия просто размишлявам реалистично.Според логиката на статията би трябвало да са доста глупави и неспособни за кой знае каква мозъчна дейност.Пък те- музика правят,картини рисуват,книги пишат..Но едно нещо е сигурно.Пушенето на трева пълни дробовете с нещо като катран.