Мит или реалност е зимният косопад?

Явлението засяга все по-често и мъжете
29 яну 2017 13:31, Анна Дантева
1
Мит или реалност е зимният косопад?
Източник: Reuters, архив

Падането на косата е естествен феномен, при който старата коса окапва, освобождавайки място за растеж на новата. През по-студените месеци мнозина забелязват значително повече косми по четката. 

През зимата се наблюдава повишаване в количеството коса, която губим от скалпа, което е придружено с постоянен сърбеж и лющене на скалпа. Дали този феномен се дължи на сезона?

Според специалисти в областта това не е мит. През зимните месеци косата пада повече, в сравнение с останалата част от годината. Като бозайници, ние изпитваме косопад в началото на зимата, но други сезонни промени през студените месеци също допринасят за косопада. 

Какво се случва със скалпа през зимата?

Зимните месеци са особено трудни за скалпа. Сухотата и лющенето са склонни да отслабват корените на космите, което води до косопад. През зимата се развиват и гъбичните инфекции, което е причина за проблеми, свързани със скалпа. Тези микроби могат да причинят пърхот, който да доведе до косопад. 

Сезонният косопад не засяга само жените. Мъжете също могат да се сблъскат с този проблем.

Как да намалим косопада през зимата?

  • Хигиената е важен фактор. Важно е редовно да мием косата, за да се поддържа скалпът чист. Специалистите препоръчват да се използват медицински шампоани.
  • Не бива да излизаме, докато върху косата има някакво масло. В тези случаи прахът и замърсяванията могат да полепнат върху косата, което влошава състоянието ѝ. Мазните маски следва да се оставят за 10 – 15 минути или само през нощта, след което да се отмият от косата.
  • Да покриваме главата си. Това е важно, за да можем да се предпазим от директната слънчева светлина и други дразнители, които могат да засегнат скалпа.

Още любопитна и полезна информация може да намерите в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации


Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)

Симптоми на дехидратация, които игнорираме
Симптоми на дехидратация, които игнорираме

Симптоми на дехидратация, които игнорираме