Брадата унищожава бактерии

Данните на предишно проучване твърдяха точно обратното
30 яну 2017 19:07, Eкип на Puls.bg
11
Брадата унищожава бактерии
Източник: Reuters, архив

Изследване от 2015 г. твърди, че прекомерното лицево окосмяване при мъжете може да доведе до влошено здраве и по-чести инфекции – сред космите на много изследвани бради били открити болестотворни микроорганизми, някои от тях свързани с фекална материя и ниска лична хигиена.

Д-р Адам Робъртс от University College London твърди точно обратното. Заедно с екип микробиолози, той събира и анализира микробиологични проби от брадите на стотици лондончани. Събраните проби били отгледани в агар заедно с някои видове патогени, често намирани върхи кожата и косата. 

От тези проби, за период от 4 седмици, се развили над 100 вида бактерии – повечето неутрални за човешкото здраве, някои потенциално опасни, а други – криещи неподозирани тайни.

Една от бактериите - Staphylococcus epidermidis изнедала целия екип. Срещана в почти 90% от пробите, тя оцелява отлично в условията, предлагани от лицевото окосмяване и е истински боец. Този микроорганизъм не само активно напада и убива болестотворните бактерии с които се среща, способен е дори да синтезира свои собствени токсини, които използва като оръжие.

Тези микроби са конкуренти в брадата – те водят непрекъсната борба за жизнено пространство и хранителни ресурси, които предлага кожата. В тази битка  S. epidermidis успява да надвие дори резистентни на антибиотици бактерии като Escherichia coli. Дори при лабораторно подсилване на ешерихия и отслабване на S. epidermidis резултата останал непроменен.

Учените намират това открите за особено полезно – около 25% от наличните микроорганизми в брадата активно защитават от други микроби. Те могат да бъдат и основата на нови лекарства и терапии заменящи антибиотиците – устойчивостта на „лоши“ бактерии към антибиотици е световен проблем, поради свойството на бактериите да се адаптират бързо и да надмогват антибиотика. Адаптацията към токсини е по-сложна и може да се използва за да се сложи край на антибиотичната резистентност.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Stamat преди 7 години
"напълно съгласен" съм със статията, ами като ме сърби брадата и се чешя дали остава толкова еко? Баси тъпотията.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От утре всички женки с бради :)
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1-во) Британски учен - аре стига?!2-ро) До кога ще се рекламира този теро символ?3-то) Избръснатите са по-мизерни от брадатите - аре стига, а че можеш да откриеш всичко квот е ял след последното къпане в космения мърляч???
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми то тогава и жените да спрем да се обезкосмяме щото то принципът е същият. Ще си ходим с горички под мишниците и по краката и каквото сабя покаже.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решено ще ходя наполовина бръснат. Само да кажат коя половина е по здравословна лявата или дясната?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо тази статия е пусната преждевременно? До първи април има страшно много време!
2
0
 
9
 
! Отговори
Гост_1 преди 7 години
... ааааа, сега разбрах защо талибани и брадати пехливани, бомба не ги лови...П.П.Интересно, а дали същите учени за направили проучване и за интимното окосмяване на някой мъжки и/или женски зони?
1
1
 
9
 
! Отговори
баю преди 7 години
А аз се чудех защо поповете си пускат бради а то каква била работата. В брадите им имало разбойници. Малиии!