Морят ни скарлатина и шарка, ваксини обаче няма

Специалисти посочиха, че може след няколко години да се въведе ваксинация
30 яну 2017 09:29,
17
Морят ни скарлатина и шарка, ваксини обаче няма
Снимка: архив Reuters

Всяка година десетки хиляди в България боледуват от варицела и скарлатина. Задължителни ваксини обаче няма, а броят на заболелите не намалява.

"В последните две години имаме увеличен брой на заболелите от варицела. Такава тенденция се наблюдава от 2015 г. Голяма част от децата вече са преболедували или придобили имунитет", посочи Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.
 
Той е на мнение, че едва след 3-4 години може да се приеме задължително ваксиниране на децата. По думите му сега не е удачно да се включва ваксината, защото над 60 хил. регистрирани боледували вече имат имунитет.

Доц. д-р Атанас Мангъров, който е завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, не се съгласи с мнението на проф. Кантарджиев. Той настоя, че тезата на неговия колега не е оправдание, защото всяка година има по 65 хил. деца, които ще се разболеят.

"Всяка година имаме 30-40 хил. случая на варицела. Министерството на здравеопазването трябва да направи нещо, за да накара фирмите да вкарат тези ваксини в страната. Има постоянно ниво на заболяемост от варицела. Това ще продължи и през следващите години, ако няма ваксина", категоричен бе доц. д-р Мангъров.

Двамата обаче единодушно предупредиха, че варицелата е опасно заболяване и понякога се стига до усложнения дори при децата. Хората над 35-годишна възраст карат тежко заболяването.

Проф. Кантарджиев оповестви данни, според които в момента няколкостотин души боледуват от скарлатина и не се очаква повишаване на броя им.

"Очакваме правилно да се изследват и лекуват децата", настоя той и предупреди за възможни усложнения при скарлатината като възпаление на бъбреците и ревматизъм.

"Скарлатината е едно от заболяванията, с които се допускат най-много грешки. Тя е клинична диагноза. Има специфичен обрив на повърхността на кожата, все едно сте били близо до огнище", добави д-р Мангъров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз се заразих с варицела на 25г като студентка от съседското дете което не спазваше изолаторен режим.после се зарази моето дете на 3г.после братовчед ми .после негов колега който се парализира от тази инфекция.много е опасно за възрастните хора.децата го изкарват много по-леко.
13
14
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 7 години
За да искаш задължителна ваксина против варицела трябва да си особен вид проваксинален психопат. Всички са я изкарали като деца без усложнения и сега не боледуват. Ваксината, от друга страна е неефективна и изисква реваксинации. Единственото, което ще стане след нетрайният "имунитет" от ваксината е, че хората ще започнат да карат варицела на по-голяма възраст, когато е по-тежко т.е. болестта ще се отложи във времето. Отделно ваксината има странични ефекти. Мангъров е най-тираничния ваксинатор.
12
7
 
2
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Сега чичо ви доктор ще ви каже нещо - направи ли се такава ваксинка, ще се мре от шарка като през средните векове. Лошото на модерните ваксини е, че освен пълни с експериментални медикаменти, те не действат както някогашните. Сегашните само приспиват имунната система и така причинителя успява да влезе и да се развие необезпокояван и ако сте компрементиран - заболявате. И още нещо - на Мангъров и часа ако ви каже - не му вярвайте.
11
1
 
6
 
! Отговори
p преди 7 години
До онбашиятаЯ питай някоя жена бременна втори месец или човек над 40 болен от варицела колко е безобидна .
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АсенВярвам ви, съпругът ми се зарази от децата, на тях им мина лесно, но той беше много зле 4 дена, но лекарите го натъпката с антибиотици, защото започна да прави сепсис.Аз съм боледувала като малка и ми нямаше нищо, е като изключим това че на трима души им бях болногледачкаD, децата я прекараха без проблем бяха на 5 и на 8 години. Правилото е никакво мокрене и строга хигиена на ръцете, защото при разчесване кожата се инфектира. Антибиотици при най-малък признак на инфекция.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това не е задължително така - карах преди три година варицела, на 31 години, но я изкарах леко - за 9 дена ми мина, като само първите 2 дена имах силан температура.а сестра ми, която бе 11 годишна се зарази от мен и мноог по-тежко я изкара.
8
2
 
3
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Гадно е, когато възрастен човек непреболедувал варицела в детските си години се зарази. Изкарва се адски тежко, а шанса да се получат усложнения е огромен! За радост има начин, ако възрастен човек е бил контактен с болен от варицела и не е боледувал, да се спаси от това наистина гадно заболяване. Казвам го от личен опит. На 39 години съм и не бях боледувал, а миналата година синът ми донесе варицела у дома. Изпаднах в ужас като си представих какво ме очаква! Е, има начин и се отървах :)
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако имам дете бих се замислила за тези ваксини, дори без да са задължителни. Карала съм варицела на " стари години " (18) и беше доста тежко, не виждам смисъл човек да се мъчи и да си усложнява живота, при положение , че има елементарен начин да го избегне.
6
6
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Аз ( тук в Германия ) ваксинирам малкия "по план..и детска книжка",мисля, че му остават още 2 ваксини. Иначе - за какво да ваксинират българчетата - те са корави! И се раждат "толкова много" ....важното е онеправданите ромчета да са здрави! Те са бъдещето на България!
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До !?Абсолютни глупости. Всички сте ваксинирани особено тези родените преди 90-а.
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До !?Излишни? Има 6% шанс варицелата да стигне мозъка и да причини енцефалит. Обясни на родителите чието дете го получи за доколко са нужни.
3
7
 
13
 
! Отговори
!? преди 7 години
Че то винаги си е било така - преболедува се, или като малък те водят при някое съседско дете да те зарази. Не че е много приятно ама поне не те "имунизират" с излишни ваксини.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама *** бе нали не искате ваксини? Какъв е проблема?
1
5
 
10
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Варивакс и Вариликс мисля, че се казваха ваксините и предполагам няма човек, който да не знае, че и двете се продават свободно в съседна Гърция. Цената е около 50 Евро, но трябват две, защото се прави задължителна реимунизация два-три месеца след първата ваксинация! По този начин за 100 лева(ако не броим пътните разходи) си решавате проблема с варицелата!